Meningsmåling om tvangsflytning af arabere bliver mødt af mistro i Israel

Det amerikanske analyseinstitut Pew offentliggjorde i sidste uge en omfattende meningsmåling fra Israel. Et af de mest opsigtsvækkende resultater var, at 48 procent af Israels jødiske befolkning svarede bekræftende til, at de gerne så landets arabiske befolkningsgruppe forflyttet til et andet land

Omkring 20 procent af den israelske befolkning er arabere, mens jøder udgør cirka 75 procent. Mange arabere bor i deres egne byer eller bydele, som på billedet i Nazaret, der er Israels største arabiske by. –
Omkring 20 procent af den israelske befolkning er arabere, mens jøder udgør cirka 75 procent. Mange arabere bor i deres egne byer eller bydele, som på billedet i Nazaret, der er Israels største arabiske by. – Foto: AGE/Scanpix

Det kan godt være, at undersøgelsen er ny, men den bekræfter blot det, Israels arabiske befolkning har vidst i årevis.

Sådan lyder en kommentar fra den israelske araber Thabet Abu Ras, efter at det amerikanske analyseinstitut Pew i sidste uge offentliggjorde en omfattende meningsmåling fra Israel. Et af de mest opsigtsvækkende resultater var, at 48 procent af Israels jødiske befolkning svarede bekræftende til, at de gerne så landets arabiske befolkningsgruppe forflyttet til et andet land.

”Det afspejler en tendens, vi har set de seneste 10 til 15 år. Den politiske diskurs er blevet giftig,” siger Thabut Abu Ras, der er medstifter af organisationen Abraham-fonden, der arbejder for forsoning mellem israelere og palæstinensere, til det palæstinensiske nyhedsbureau Ma’an.

Han mener, at resultatet skyldes premierminister Benjamin Netanyahus højrefløjsregering, der i stedet for at bekæmpe racisme prøver at opildne til had for at opnå politisk støtte.

Meningsmålingen, der er baseret på 5601 interviews, har skabt en større debat i Israel om, hvordan man skal forstå resultaterne, og især spørgsmålet om tvangsflytning af arabere.

Den israelske præsident, Reuven Rivlin, er blandt dem, der finder undersøgelsen bekymrende. Han mener, at resultatet afspejler en farlig situation, og at den bør føre til, at israelerne gransker deres sjæl, da jødedommen bør være udgangspunktet for sameksistens:

”Jeg mener, at også vores demokratiske værdier er født ud af vores jødiske tro, en kærlighed for den fremmede og lighed for loven,” siger han ifølge den amerikansk- israelske nyhedsside Jewish Standard.

Men undersøgelsen er også blevet mødt med skepsis, og flere har understreget, at man i den 237 sider lange rapport fra Pew kan finde dokumentation til at tegne nærmest lige det billede af Israel, man vil:

”Ønsker du at udstille Israels jøder som araber-hadende, etnocentriske racister? Værsgo, der er rigeligt med materiale. Er du mere til at portrættere den jødiske stat som et stolt og levende demokrati? Så kommer du ikke til at mangle resultater at arbejde med,” skriver journalisten Anshel Pfeffer i en kommentar i dagbladet Haaretz.

Hans pointe er, at svarene i undersøgelsen stritter i alle retninger, og at spørgsmålet om at forflytte landets arabere er for unuanceret til, at man kan konkludere noget ud fra det.

På samme måde har flere sociologer rejst tvivl om, hvorvidt det kontroversielle svar siger særlig meget om, hvad israelske jøder mener om deres arabiske medborgere.

Blandt andet mener Tamar Hermann, leder af Israels Demokrati-instituts afdeling for meningsmålingsanalyser, at det pågældende spørgsmål er for uklart formuleret. I undersøgelsen bliver de interviewede bedt om at svare på, i hvor høj grad de er enige i udsagnet ”Arabere bør udvises eller forflyttes fra Israel”.

”Jeg vil have det dårligt med at beskylde den israelske offentlighed for noget baseret på dette ene spørgsmål,” siger Tamar Hermann til avisen The New York Times og tilføjer, at spørgsmålet på trods af sin uklarhed unægtelig vil blive brugt som et våben af Israel-kritikere.

Et andet problem er, at forslaget om at flytte Israels arabere til et andet land slet ikke har været på den politiske dagsorden eller har været en del af den offentlige debat i årevis. Derfor er det ikke til at vide, hvad israelske jøder reelt bakker op om ved at svare bekræftende på Pews spørgsmål, mener Moshe Arens, landets tidligere udenrigs- og forsvarsminister. En ting er dog sikkert omkring undersøgelsen, siger han. Og det er, at den allerede har gjort stor skade:

”Det er ikke svært at forestille sig reaktionerne fra Israels arabiske indbyggere, når de læser resultaterne i Pews undersøgelse. Hvordan kan man blive integreret i et samfund, hvor halvdelen af medlemmerne ønsker en smidt ud af landet? Det vil tage lang tid og kræve mange forklaringer at komme videre efter reaktionerne på denne vildledende undersøgelse,” skriver han i Haaretz.