”Samfundet skal have dumpekarakter, når ingen reagerer på, at naboen er væk i halvandet år”

Fundet af ensomme døde får svenskerne til at debattere, hvordan det kan lade sig gøre at dø, uden at nogen bemærker det

Ensomhed er blevet det store debatemne i Sverige for tiden. Hver femte patient på svenske sygehuse dør alene.
Ensomhed er blevet det store debatemne i Sverige for tiden. Hver femte patient på svenske sygehuse dør alene.

Hver femte patient på svenske sygehuse dør alene, og på landets plejehjem dør hver 10. uden at være sammen med pårørende.

Virkeligheden for døende er blevet et hedt debatemne i Sverige, efter at flere sager om ensomme døde har rystet svenskerne. Senest sidste onsdag, hvor politiet brød døren op til en lejlighed på Kungsholmen i Stockholm. Området er et af hovedstadens dyreste, primært beboet af familier og par. I lejligheden fandt politiet den 62-årige lejer død, og en undersøgelse viste, at han havde været død i 18 måneder. Det var et uhyggeligt fund, siger vagthavende ved politiet Viktor Adolphsson til Aftonbladet.

LÆS OGSÅ
: Plejehjem forbereder de ældre på døden

"Jeg vil ikke kritisere nogen i området, men svenskere er så gode til at værne om deres privatliv og integritet. Jeg mener, at samfundet skal have dumpekarakter, når ingen reagerer på, at naboen er væk i halvandet år," siger han.

Sagen om den 62-årige mand er blot den seneste af sin slags. I maj blev politiet tilkaldt for at sætte en lejer ud af en lejlighed i en forstad til Stockholm. I lejligheden fandt de den 50-årige lejer, som viste sig at have ligget død i lejligheden i to år, før han blev fundet. Avisen Metro har forsøgt at kortlægge mandens liv, og de opdagede, at hans forældre begge var døde, og at han ingen søskende havde. Alligevel burde det være umuligt at dø, uden at nogen savner én, skriver chefredaktøren i en lederartikel, og avisens artikler om lejeren, Daniel, har givet anledning til en debat om, hvordan det kan ske i et privilegeret og velfungerende samfund som det svenske.

"Rent praktisk kan det lade sig gøre, fordi huslejen og alle regninger blev betalt automatisk, men det er svært at forstå, at man bare kan forsvinde, uden at nogen savner én, og uden at det giver anledning til undren blandt naboer og udlejer. Der er noget galt med vores automatiserede samfund," skriver en læser på Metros hjemmeside.

Det samme mener samfundsdebattøren Alexandra Pascalidou, som har rødder i Grækenland. Hun drager paralleller til de sydeuropæiske samfund, hvor noget lignende ville være utænkeligt.

"Hvis udlejeren ikke skulle renovere lejligheden, kunne Daniel have ligget der i 100 års ensomhed. Det er trist, for velfærd er mere end en materiel målestok. Det er også venskab, omtanke og fællesskab. Når jeg er i min lejlighed i Athen, går der ikke mange minutter, før naboerne banker på døren for at høre om turen, om de kan låne et par æg, om jeg har sovet godt. Vi bør begynde at tale om, hvordan vi vil have vores samfund, og hvilken plads ensomhed skal have i det," skriver Alexandra Pascalidou på sin blog.

Ifølge myndighederne i den svenske hovedstad sker det ofte, at folk dør alene og og ligger i dage, uger og måske måneder, før de bliver fundet. Socialforvaltningen i Stockholm anslår, at kommunen opdager sådanne dødsfald en til to gange ugentligt.

Svensk forskning viser, at ensomhed er lige så farligt som alkohol og rygning og øger risikoen for at dø tidligt betydeligt. Sociolog ved Karolinska Instituttet Michael Rostila har skrevet en bog om social kapital, herunder relationer til andre, og han peger på, at når det i højere grad bliver lettere at leve alene, bliver samfundsproblemer som ensomhed større.

"Sverige har verdensrekorden i husstande med kun én person, og det er paradoksalt, når vi ved, at vi mennesker er skabt til at tilhøre en gruppe. At være uden noget særligt tilhørsforhold påvirker os utroligt negativt. Den, som er isoleret, bliver i højere grad udsat for stress og depressioner hvilket øger risikoen for selvmord. Men isolation er ikke noget specielt svensk fænomen, det er en generel tendens i hele Europa," siger Michael Rostila.