Prøv avisen

Samuelsen: Danmark og Tyskland står skulder ved skulder

- Samtidig må jeg udtrykke min medfølelse for det tyske folk, de sårede og de dræbte, siger Anders Samuelsen. Foto: Kay Nietfeld/dpa via AP

Den danske udenrigsminister var selv på julemarked i Tyskland i sidste uge. Han fordømmer formodet angreb

Den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) fordømmer i skarpe vendinger et formodet angreb mod et julemarked i det centrale Berlin mandag aften, hvor 12 blev dræbt og 48 såret.

- Samtidig må jeg udtrykke min medfølelse for det tyske folk, de sårede og de dræbte, siger Anders Samuelsen.

- Jeg har sendt en sms direkte til min tyske kollega (udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, red.) og udtrykt min medfølelse og understreget, at det tyske og danske folk står skulder ved skulder, siger han.

Anders Samuelsen var i sidste uge på besøg hos den tyske udenrigsminister og var i den forbindelse selv på et af de tyske julemarkeder.

- Det skal være et sted, hvor man samles med familien i tryghed og ser frem til julen. Det skal ikke være et sted, hvor man afbrydes med en så forfærdelig handling, siger han.

Det formodede angreb fandt sted mandag aften, da en lastbil bragede ind i mængden af mennesker, der besøgte et berømt julemarked på Breitscheidplatz omkring Gedächtniskirche i det centrale Berlin.

Ifølge tysk politi tyder efterforskningen på, at "lastbilen forsætligt blev styret ind i menneskemængden".

- Siden Nice har vi jo vidst, at det her er en af de muligheder, som onde mennesker har. At man kan kapre en lastbil, køre den ind i en uskyldig menneskemængde og volde død og ødelæggelse, siger udenrigsministeren.

- Det kan man aldrig gardere sig 100 procent mod. Men jeg kan garantere, at de danske myndigheder gør alt, hvad der står i deres magt, for at forebygge at noget lignende skulle ske her.

- I Tyskland har man mere talt om, hvornår sådan noget ville ske, end om det ville ske, og det fortæller også en del af historien, tilføjer Anders Samuelsen.

Tysk politi har anholdt en mistænkt i sagen. Politiet har ikke oplyst noget om personens alder eller nationalitet.

Sikkerhedskilder oplyser til nyhedsbureauet dpa, at manden er pakistaner eller afghaner og formentlig er kommet ind i Tyskland som flygtning tilbage i februar.