Prøv avisen

Sandheden er første offer i en atomkrise

A Tokyo Electric Power Co (TEPCO) employee explains about the damage of the third and fourth reactors of the TEPCO Fukushima No.1 power plant in Fukushima prefecture at the company''s headquarters in Tokyo on March 16, 2011. A fresh fire broke out at the q Foto: Jiji Press

Japanerne tvivler mere og mere på, at de får hele sandheden om den eskalerende atomkrise

- Der har været en eksplosion, men situationen er under kontrol. Nu har der været en brand, men vi har det under kontrol. Et mindre udslip, men det er ikke farligt.

De japanske myndigheder har siden i lørdags, da problemerne på atomkraftværket Fukushima tog fart, forsøgt at berolige befolkningen, mens problemerne blot synes at blive værre og værre.

Senest blev arbejderne, der har kæmpet med krisen på værket, onsdag formiddag midlertidigt trukket ud på grund af forhøjet stråling, men nogle timer kunne de ifølge lokale medier vende tilbage.

Efterhånden som tiden går, er det ikke kun værkets problemer, der vokser. Det samme gør mistilliden til myndighederne blandt indbyggerne i Tokyo.

Millionbyen er i risikozonen, hvis der kommer et udslip på værket 250 kilometer nordøst for hovedstaden.

- Vi får hele tiden at vide, at der er sket noget voldsomt, men at situationen er under kontrol. Men så sker der noget voldsomt igen, siger en ung kvinde, der står i kø ved et af de mange minimarkeder i Tokyo, hvor hamstringen af vand og mad efterhånden har gjort et stort indhug i udbuddet af varer.

- Så hører vi, at der er sket et radioaktivt udslip, men at der ikke er nogen fare. Så udvider de evakueringszonen om værket. Det hænger ikke sammen.

Det er imidlertid ikke kun den jævne befolkning, der føler sig får dårligt informeret. Ifølge avisen Yomiuri går utilfredsheden helt til tops.

Avisen citerer kilder for at fortælle, at premierminister, Naota Kan, er rasende på elselskabet Tepcos ledelse, fordi den har været for længe om at fortælle afgørende begivenheder til regeringen.

Tirsdag brugte han store japanske skrifttegn mod Tepco-direktørerne, fordi de ikke fortalte ham om en brand i en reaktor. Først en time efter, at de japanske tv-kanaler havde rapporteret om branden, fik regeringen besked.

- I er de eneste, der kan håndtere det her problem. At trække sig tilbage fra værket og dets problemer er ikke en mulighed. Vær klar til alt. Hvis I springer fra nu, er det slut med Tepco, buldrede premierministeren, hvis ord ifølge avisens kilder var så højlydte, at de kunne høres igennem døren.

Noget kom der dog ud af mødet. Ifølge avisen har regeringen og Tepco nu etableret et fælles hovedkvarter for at få løst atomkrisen.