Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Satirikers bredside mod sociale medier vækker opsigt

Satirikeren Sacha Baron Cohen rettede i sin opsigtsvækkende tale en bredside mod seks amerikanske Silicon Valley-topledere, herunder Facebook-stifter Mark Zuckerberg. Foto: Mario Anzuoni/Reuters/Ritzau Scanpix

Sociale medier udøver ’ideologisk imperialisme’, lyder det fra satirikeren Sacha Baron Cohen i opsigtsvækkende tale

Sociale medier er en samfundsmæssig svøbe, der baner vejen for udbredelsen af ”had, sammensværgelser og løgne”. Det sagde den kendte britiske satiriker og skuespiller Sacha Baron Cohen i en opsigtsvækkende tale i forbindelse med en konference afholdt af den amerikanske jødiske gruppe Anti Defamation League i Washington i sidste uge. I talen klandrer Sacha Baron Cohen teknologigiganterne Facebook, Twitter og Google for at forpeste samfundsdebatten med misinformation og stempler dem som ”verdenshistoriens største propagandamaskine”.

Talen vækker stor opsigt i USA, hvor debatten om de sociale mediers rolle i den politiske debat tager til i styrke i takt med, at præsidentvalget næste år rykker nærmere. Flere internationale medier har bragt talen eller uddrag af talen, der også er blevet set af flere end en million mennesker på den Google-ejede videodelingtjeneste YouTube. Sacha Baron Cohen udstiller især Facebook, hvis direktør, Mark Zuckerberg, modsætter sig idéen om, at hans virksomhed bør faktatjekke politiske reklamer på dens platform. I en tale i oktober forklarede Zuckerberg, at Facebook ønsker at værne om ”idéernes markedsplads”. Men dette er ifølge Cohen en moralsk falliterklæring.

”Hvis en nynazist går i strækmarch ind i en restaurant og begynder at true andre gæster og siger, at han vil dræbe jøder, ville restaurantens ejer så være forpligtet til at servere ham en elegant otte-retters menu? Selvfølgelig ikke! Restaurantejeren har enhver juridisk ret og moralsk forpligtelse til at smide nazisten ud, og det har disse internetvirksomheder også,” siger Sacha Baron Cohen, der selv har jødisk baggrund.

Den 48-årige satiriker retter i sin tale en bredside mod seks amerikanske Silicon Valley-topledere, der foruden Zuckerberg tæller direktører og stiftere af Google og Twitter. Denne lille elitære klasse af teknologimilliardærer har i dag magten til at afgøre, hvilken information resten af verden har adgang til, siger Sacha Baron Cohen.

”Dette er ideologisk imperialisme – seks ikke-valgte individer i Silicon Valley, som pålægger resten af verden deres vision uden at stå til ansvar over for nogen stat, og som agerer som om, at de er hævet over loven,” sagde han.

I en udtalelse siger Facebooks ledelse, at komikeren har fordrejet dens regler.

”Vi bandlyser folk, der fremmer vold, og vi fjerner enhver, der lovpriser eller støtter det. Ingen – heriblandt politikere – kan advokere for had, vold eller massemord på Facebook,” indvender teknologi-giganten.

Denne udtalelse har dog fået journalister og meningsdannere til at påpege, at der er en forskel på Facebooks officielle politikker og virkeligheden på det sociale medie. Flere gør opmærksom på, at amerikanske nyhedsmedier eksempelvis har afsløret, at hvide racistiske grupper opererer frit på Facebook, selvom de formelt er bandlyst fra platformen.

”Bare fordi, at hadsk tale er imod Facebooks regler, betyder det ikke, at hadsk tale er fraværende fra Facebook,” skriver avisen The New York Times’ teknologireporter Mike Isaac på Twitter.

USA’s kongres har lagt stort pres på teknologigiganterne for at tage større ansvar for det, der dukker op på deres platforme, og Twitter har netop bandlyst politiske reklamer. Altimens Sacha Baron Cohen anerkender de positive tiltag, så er det ikke nok at håbe på, at teknologigiganterne stiller sig selv til moralsk ansvar, siger han:

”Det står i dag ret klart, at virksomhederne bag de sociale medier ikke er i stand til at regulere sig selv. Ligesom under den industrielle revolution er det nu tid til regulering og lovgivning, der kan tøjle disse højteknologiske røver-baroners grådighed.”8