Prøv avisen
Portræt

Saudi-Arabien gav ham magten i Libanon – og tog den igen

Saad al-Hariri er sunni-muslim og gav søndag et opsigtvækkende tv-interview for at forklare sin mystiske afgang som libanesisk premierminister under et ophold i Saudi-Arabien. – Foto: XXX/AP/ritzau

Saad al-Hariri blev premierminister i Libanon på baggrund af penge, hans far havde tjent i Saudi-Arabien

Saad al-Hariri blev født med en sølvske i munden. Da han kom til verden i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, i 1970, var hans far Rafiq allerede i firspring på vej op af den sociale rangstige. Rafiq Hariri, der var kommet til Saudi-Arabien som mange andre unge libanesere for at tjene store penge – og gjorde det – grundlagde først ét og så et andet byggefirma. Inden sønnen Saad sluttede skolen, havde familiefirmaet, Saudi Oger, tjent flercifrede millionbeløb ved at bygge universiteter, hospitaler, veje og hele byer i det saudiarabiske ørkensand.

Efter at taget en master i erhvervsledelse i USA gik Saad ind i familiefirmaet og var i mange år direktør for et datterselskab, Saudi Oger Telecom.

Den unge Saad, der har både saudi-arabisk og libanesisk statsborgerskab, var også dybt involveret i faderens libanesiske byggefirma Solidere, der stort set samtidig med, at den sunni-muslimske Rafiq al-Hariri fra 1992 til 1998 var Libanons premierminister, fik til opgave at rive hele hovedstaden, Beiruts, centrum ned og bygge det op igen. Byen var arret af 15 års borgerkrig, men det diskuteres stadig, om det var nødvendigt at rive alt ned. I Libanon hænger penge og politisk indflydelse tæt sammen.

Rafiq al-Hariri var – for anden gang – standset som premierminister få måneder før, at hans bil og samlede kortege den 14. februar 2005 blev blæst i luften af en kæmpe sprængladning, der lå gemt under asfalten i Beiruts centrum.