Saudi-Arabiens nye konge spiller med musklerne

Udskiftning på nogle af Saudi-Arabiens mest magtfulde poster skal forbedre forholdet til USA og styrke landets nye, aktivistiske udenrigspolitik

Mohammed bin Nayef er Saudi Arabiens nye tronfølger.
Mohammed bin Nayef er Saudi Arabiens nye tronfølger. Foto: AFP/SPA

Da den saudiske kong Salman i går skiftede ud på nogle af landets tungeste poster og ændrede tronfølgen, ruskede han ikke blot op i kongefamiliens indre magtbalance. Han satte også to tykke streger under en ny politisk kurs, hvor Saudi-Arabien spiller en mere prominent rolle i mellemøstlig politik.

Den 78-årige konge overtog magten for under fire måneder siden efter sin afdøde bror Abdullah. Trods den korte tid har han allerede foretaget omfattende ændringer i det konservative, olie-rige kongedømme.

I går ruskede han op i arvefølgen ved at kåre sin nevø Mohammed bin Nayef som ny kronprins. Samtidig udnævnte han en ny udenrigsminister og skiftede ud på en række andre topposter.

”Kong Salman er i gang med at udstikke en ny politisk kurs for landet. Den konsoliderer han med de nye personer og afslutter dermed også et generationsskifte i kongefamilien, hvor alle toppositioner nu tilhører den nye generation,” siger Hilal Khashan, professor i politiske studier med speciale i Golf-landene ved Det Amerikanske Universitet i Beirut.

Artiklen fortsætter under annoncen

Saudi-Arabiens nye politiske kurs viser sig især ved, at landet spiller en mere direkte og aktiv rolle i Mellemøsten. Traditionelt har landet været mere diskret i sin magtudøvelse i regionen og primært gjort sin indflydelse gældende gennem penge.

Men kong Salman har ført en mere aktivistisk udenrigspolitik, blandt andet ved at indlede en luftkrig i Yemen, lægge pres på andre Golf-lande for at etablere et sikkerhedssamarbejde under saudisk ledelse og forsøge at få Egypten til at bløde op over for landets hårde kurs mod Det Muslimske Broderskab.

Den mere aktive rolle er et resultat af den verserende magtkamp i regionen mellem det sunnimuslimske Saudi-Arabien og det shiamuslimske Iran. Desuden er den et tegn på, at Saudi-Arabien føler sig stadig mere truet af militante islamister som al-Qaeda og Islamisk Stat.

Landet har netop anholdt 93 personer, der er under mistanke for at støtte Islamisk Stat. 65 af dem er saudiarabiske statsborgere.

Ifølge Hilal Khashan har der siden kongeskiftet i januar, og efter at aktionen i nabolandet Yemen blev indledt, været alvorlige stridigheder i kongefamilien. Med udskiftningerne isolerer kong Salman sine kritikere og forfremmer flere af arkitekterne bag militæraktionen i Yemen.

Et andet kendetegn ved kong Salmans nye kurs er, at han har lagt en mere USA-venlig tone for dagen. Det understreger udskiftningen på topposterne også, da den nye udenrigsminister, Adel Al-Jubeir, kommer fra en stilling som ambassadør i USA.

”Al-Jubeir kender til det politiske spil i Washington, han er vellidt i Obama-administrationen og taler perfekt engelsk. Det vil give landet en stærkere stemme over for USA,” siger Hilal Khashan.

Selvom kong Salman er bevidst om vigtigheden af at stå på god fod med USA, betyder det ikke, at forholdet mellem de to lande er problemfrit. Saudi-Arabien er dybt oprevet over den atomaftale, USA og en række andre vestlige lande er ved at forhandle endeligt på plads med Iran.

”Forholdet mellem de to lande må for tiden betegnes som mere surt end sødt,” siger Hilal Khashan.