Prøv avisen

Saudiarabere i biffen for første gang i 30 år

Saudi-arabiske mænd står ved siden af plakaten til filmen Menahi - landets første biograffilm i 30 år. - Foto: FAHAD SHADEED Denmark

Et kulturcenter i Riyadh lagde i weekenden hus til den første offentlige filmforevisning i Saudi-Arabien, siden alle landets biografer blev lukket i 1970erne

Saudiarabere i hovedstaden Riyadh gjorde i denne weekend noget, de ikke har kunnet gøre i 30 år. De gik i biografen.

Fredag aften var et statskontrolleret kulturcenter med plads til 300 mennesker propppet med filmglade saudiarabere, som kom for at se den lokale komedie Menahi.

Flere religiøse grupper troppede op ved biografen og forsøgte uden held at hindre folk i at komme ind. Kvinder var forment adgang, men piger under ti år fik lov til at se filmen, skriver The Guardian.

En fredelig revolution

- Det var smukt at se folk så livlige og glade. Det var det bedste ved hele aftenen, sagde 21-årige Misfir al-Sibai.

En anden biografgænger mente, at begivenheden er "det første skridt mod en fredelig revolution".

Saudi-Arabiens få biografer blev lukket af konservative religiøse grupper i 1970erne i forsøg på at skabe et samfund, hvor mænd og kvinder lever adskilt.

I de sidste 30 år har landets indbyggere derfor måttet nøjes med at leje censurerede film i den lokale videobutik eller tage til nabostaten Bahrain for at købe de nyeste filmudgivelser.

Weekendens begivenhed kan ses som tegn på en voksende åbenhed over for kunst og kultur, som begyndte, da Kong Abdullah tiltrådte i 2005.