Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Saudiske skolebøger prædiker stadig had

Skolebørnene i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, bruger stadig undervisningsmateriale, der prædiker had mod kristne og jøder på trods af løfter om det modsatte. -- Foto: Scanpix.

Selvom Saudi-Arabien efter den 11. september lovede at revidere skolernes læseplaner, lærer landets skolebørn fortsat at hade kristne og jøder, konkluderer en amerikansk rapport

De officielle lærebøger brugt til religionsundervisning i saudiarabiske skoler fremelsker religiøst had, fastslår den uafhængige amerikanske organisation Freedom House i en rapport, der blev offentliggjort i går.

Freedom House har fået lavet to forskellige oversættelser af 12 bøger på det saudi-arabiske undervisningsministeriums liste over godkendt undervisningsmateriale og konkluderer, at skolebørn i det muslimske land bliver indoktrineret med fordomme mod kristne, jøder og andre "ikke-troende".

– Det, som der i dag undervises i saudiarabiske offentlige skoler om, hvordan muslimer skal relatere til andre religioner, vil forgifte sindene i en ny generation af saudiarabere, siger direktør Nina Shea, der er hovedforfatter til rapporten.

Efter terrorangrebene på USA den 11. september 2001, hvor 15 ud af 19 flykaprere viste sig at være fra Saudi-Arabien, har højtstående repræsentanter for det saudiarabiske styre ellers ved flere lejligheder bekendtgjort, at de offentlige skolers læseplaner er blevet revideret, og at materiale, der fremmer religiøs intolerance, er blevet fjernet.

Ifølge oversættelserne af de 12 bøger, som Freedom House har udvalgt, kan saudiarabiske elever imidlertid stadig læse i deres skolebøger, at "jøder og kristne er muslimernes fjender", at udbredelsen af islam gennem jihad (hellig krig) er en "religiøs pligt", og at muslimer, der ikke praktiserer den kompromisløse, saudiarabiske wahabisme-islam, er kættere. Også diverse konspirationsteorier præsenteres som fakta i undervisningsmaterialet – for eksempel bliver de berygtede Zions Vises Protokoller, der skildrer en jødisk plan om verdensherredømme, behandlet som en historisk sandhed, og organisationer som Lions Club og Rotary Club beskyldes for at konspirere mod muslimer.

De 12 religionsbøger, der spænder hele vejen fra 1.-12. klassetrin, bruges ifølge Freedom House både i skoler i Saudi-Arabien og i saudi-arabisk-sponsorerede skoler i udlandet, herunder USA. Freedom House opfordrer nu kraftigt den amerikanske regering til at rejse "den fortsatte undervisning i had og intolerance i Saudi-Arabien" på højeste diplomatiske niveau.

I et svar til rapporten – der er udarbejdet af Freedom Houses Center for religionsfrihed sammen med den uafhængige, amerikansk baserede organisation the Institute for Gulf Affairs – skriver den saudiarabiske ambassadør i USA, prins Turki al-Faisal, at "et eftersyn af et helt uddannelsessystem er en massiv opgave", og at "processen stadig er igangværende".

nyholm@kristeligt-dagblad.dk