Schulz håber at holde højde ved tysk delstatsvalg

I februar red den socialdemokratiske kanslerkandidat, Martin Schulz, på en bølge af popularitet. Nu har hans parti tabt to delstatsvalg, mens det tegner til dødt løb i morgen i Nordrhein-Westfalen

Den 61-årige tidligere EU-parlamentariker Martin Schulz formåede i begyndelsen af året at trække SPD ud af 10 års krise, efter at han blev udpeget og siden valgt som partiets nye formand og kanslerkandidat.
Den 61-årige tidligere EU-parlamentariker Martin Schulz formåede i begyndelsen af året at trække SPD ud af 10 års krise, efter at han blev udpeget og siden valgt som partiets nye formand og kanslerkandidat. . Foto: Markus Schreiber/AP/Ritzau foto.

Der er langt fra den socialdemokratiske kanslerkandidat med den struttende selvtillid, der i februar skabte eufori i det tyske socialdemokratiske SPD’s bagland, til den tænksomme og lidt sammenbidte mand, der forleden erklærede sig ”utroligt frustreret” under et partimøde i Berlin forud for morgensdagens delstatsvalg i Nordrhein-Westfalen.

Den 61-årige tidligere EU-parlamentariker Martin Schulz formåede i begyndelsen af året at trække SPD ud af 10 års krise, efter at han blev udpeget og siden valgt som partiets nye formand og kanslerkandidat. Hans ønske om at vippe kansler Angela Merkel af pinden efter tre perioder som forbundskansler vakte genklang i de tyske meningsmålinger, hvor både Schulz og SPD overhalede kansleren og hendes kristeligt demokratiske CDU.

Men efter nederlag ved valgene i delstaterne Saarland og Schleswig-Holstein i henholdsvis marts og i sidste weekend samt tilbagegang i meningsmålingerne, er det ikke givet, at partiet vil sejre, når tyskere i morgen går til valg i den folkerigeste og traditionelt socialdemokratiske delstat Nordrhein-Westfalen, påpeger forskere. Delstatsvalgets resultat kan få stor indvirkning på det tyske forbundsdagsvalg den 24. september, lyder det, og ifølge en måling for tv-stationen ZDF er der dødt løb mellem delstatens ministerpræsident Hannelore Kraft og SPD på den ene side og CDU på den anden.

”Hvis SPD vinder valget, vil det bestemt hjælpe partiet, mens et stort nederlag helt sikkert vil svække Schulz’ omdømme og forstærke det for tiden ikke særligt positive momentum,” siger Joachim Behnke, professor i statskundskab ved Zeppelin Universitet i Friedrichshafen.

Carsten Koschmieder, politolog ved Freie Universitet i Berlin, mener også, at morgendagens valg vil påvirke stemningen forud for september-valget:

”Vil Schulz blive betragtet som en taber, der ikke kan leve op til forventningerne, eller kan han levere? Det er spørgsmålet.”

SPD har i årevis været klemt af regeringssamarbejdet med Merkels CDU og er blevet kritiseret for at have mistet sin politiske profil, påpeger forfatter og politisk kommentator Matthias Heitmann. Schulz overtog formandsposten og kansler-kandidaturet efter den upopulære formand Sigmar Gabriel, men et nyt ansigt er langtfra nok.

”Der blev lagt alt for megen vægt på Schulz-effekten fra begyndelsen, og det viser, hvor desperat partiet har været. Der har ikke været nogen impuls til at tilføje nyt konkret indhold eller nye visioner til partiet, kun person-ændringer, og det vil ikke føre til nogen vedvarende positiv forandring, men kun til dybere frustrationer,” siger Heitmann.

Han tilføjer, at partiet ikke kunne have fundet en mere fjern kanslerkandidat, eftersom Schulz har siddet i Europa-Parlamentet i 22 år, blandt andet som formand.

”Partiet forsøgte at kompensere ved at præsentere ham som ’en af os’. Men almindelige mennesker har nu erkendt, at det var en politisk manøvre at bringe ham på banen,” siger han.

Men ”Schulz-effekten” er ikke nødvendigvis ovre, vurderer professor Joachim Behnke. Den store fremgang tidligere på året viste, at partiet har mulighed for at vinde ikke bare delstatsvalget i morgen, men også forbundsdagsvalget til september, hvilket før syntes umuligt. Det er formentig stadig mere sandsynligt, at Merkel løber med magten til september.

”Men i det mindste blev det klart, at ændrede intentioner blandt blot fem til syv procent af vælgerne kan ændre resultatet fuldstændigt. I den forstand tror jeg stadig, Schulz-effekten eksisterer. Det er stadig tænkeligt, om ikke sandsynligt, så i hvert fald ikke helt urealistisk, at den næste kansler kunne være Schulz,” siger han.