Schweiz indfører forbud mod burka og niqab

Som det syvende land i Europa stemte schweizerne i går for at forbyde maskering i det offentlige rum. I Danmark har der været forbud siden 2018

Snart er det ikke længere lovligt at bære niqab eller burka i det offentlige rum i Schweiz.
Snart er det ikke længere lovligt at bære niqab eller burka i det offentlige rum i Schweiz. Foto: Arnd Wiegmann/Reuters/Ritzau Scanpix.

Snart er det ikke længere lovligt at bære niqab eller burka i det offentlige rum i Schweiz. Det står klart efter en folkeafstemning, der fandt sted i går, hvor lidt mere end halvdelen af befolkningen stemte for forbuddet, der også omfatter andre former for maskering.

Dermed er Schweiz det syvende land i Europa, der har introduceret et såkaldt maskeringsforbud og dermed ulovliggjort den muslimske hovedbeklædning, som har været genstand for stor debat i Vesten de seneste år. Det første forbud indførtes i Frankrig i 2011.

Der er ellers ikke tradition for den slags folkeafstemninger i Schweiz, men siden 2016 har den politiske højrefløjsgruppe Egerkingen-komitéen med en målrettet kampagne slået på tromme for netop at lægge beslutningen ud til folket. Det lykkedes dem i 2017 at samle 100.000 underskrifter, hvilket er nok til at udløse den folkeafstemning, som blev afviklet i går.

Walter Wobmann, der er leder af gruppen og medlem af parlamentet for højrefløjspartiet Schweizisk Folkeparti, siger ifølge Ritzau:

”I Schweiz er det vores tradition, at vi viser vort ansigt. Det er et tegn på grundlæggende frihed.”

Han kalder tildækning af ansigtet for ”et symbol på den ekstreme politiske islam, der er blevet stadig mere fremtrædende i Europa, og som ikke har nogen plads i Schweiz”.

Forslaget har også mødt stor kritik fra flere fraktioner, både religiøse og sekulære, der betragter det som diskriminerende.

”Dette er tydeligvis et angreb på det muslimske samfund i Schweiz. Hvad der sigtes efter her er at stigmatisere og marginalisere muslimer yderligere,” lyder det fra Ines Al Shikh, der er medlem af det muslimske feministkollektiv Les Foulards Violets, De Violette Halstørklæder, ifølge den britiske avis The Guardian.

De citerer også en repræsentant for hotelbranchen i Bern og Genève, der frygter, at et burkaforbud vil få konsekvenser for landets image og dermed turistbranchen.

”Et burkaforbud kan skade vores ry som en åben og tolerant turistdestination,” siger Nicole Brändle Schlegel, der er en del af paraplyorganisationen HotellerieSuisse.

Siden den 1. august 2018 har det været ulovligt at bære burka og niqab i Danmark. Maskeringsforbuddet, der af mange betragtes som et burkaforbud, udløste i løbet af lovens første leveår 39 sigtelser, hvoraf 22 ifølge Berlingske skyldtes niqab og burka, mens de resterende 17 omhandlede anden maskering. Overtrædelse af tildækningsforbuddet straffes i førstegangstilfælde med en bøde på 1000 kroner. Men i Schweiz vil et brud på maskeringsforbuddet ifølge nyhedsbureauet AP udløse bøder på op til 10.000 schweizerfrank, hvilket svarer til lige omkring 67.000 kroner.

Ifølge den britiske avis The Guardian vil det fortsat være lovligt at dække sit ansigt til i forbindelse med religiøs praksis som bøn og ved andre kulturelle begivenheder som karnevaller. Derudover er det af sundhedsmæssige årsager heller ikke ulovligt at bære ansigtsmaske i forbindelse med covid-pandemien.

Schweiz er inddelt i 26 kantoner, hvoraf to allerede har forbudt tildækning af ansigtet i det offentlige rum. Muslimer udgør omkring fem procent af den 8,6 millioner store befolkning. De fleste af dem stammer fra Tyrkiet, Bosnien og Kosovo.