Prøv avisen

Se video fra vicepræsident-duel: Det sagde Biden og Ryan

(ARKIV) - Spaniens parlament afviser burkaforbud CRIS BOURONCLE/FAROOQ NAEEM/BEHROUZ MEHRI/FARZANA WAHIDY Foto: Pool

Duellanterne brugte meget retorisk krudt på angrebet på USA's konsulat i Libyen samt Irans atomvåben

De to vicepræsidentkandidater, Demokraternes Joe Biden og Republikanernes Paul Ryan, mødte natten til fredag dansk tid hinanden i en direkte tv-debat om de vigtigste emner i den amerikanske valgkamp.

Her følger et udvalg af de ord og argumenter fra den 90 minutter lange debat, som både kredsede om udenrigs- og indenrigspolitik.

* Om angrebet på det amerikanske konsulat i Benghazi i Libyen 11. september, hvor USA's ambassadør blev dræbt.

Joe Biden:

- Jeg kan sige to ting med sikkerhed til det amerikanske folk: Vi vil finde og retsforfølge de mænd, som gjorde det. Og vi vil til bunds i sagen - hvad end efterforskningen viser, så vil vi lægge alt frem. De fejl, vi måtte have lavet, sker ikke igen.

Paul Ryan:

- Hør nu her: Vores ambassadør i Paris er bevogtet af en marineenhed. Skulle vi så ikke også have haft marinesoldater til at beskytte vores ambassadør i Benghazi, hvor vi vidste, at al-Qaeda opererer? Obamas udenrigspolitik er faldet fra hinanden.

* Om USA's operationer i Mellemøsten.

Paul Ryan:

- Vi bør ikke indføre disse ødelæggende nedskæringer på vores militær. Når vi viser omverden, at vi skærer ned på vores forsvar, gør det os sårbare. Det udstråler svaghed. Og når vi virker svage, er vores fjender mere villige til teste os.

Joe Biden:

- Med al respekt, så er det noget værre sludder. Intet af det, han (Ryan, red.) siger, er korrekt.

* Om Irans udvikling af atomvåben.

Paul Ryan:

- Da Obama blev valgt, havde Iran materiale til at fremstille én bombe. Nu har de nok til at lave fem. De er kommet fire år nærmere at have nuklear kapacitet.

Joe Biden:

- Al denne løse snak om Irans berigede uran, og at de har et atomvåben. Det er løgn. Løgn. Hvis vi nogensinde skal skride ind over for Iran, så har vi omverdenen bag os - i modsætning til for fire år siden. Det er det, som betyder noget.

* Om den økonomiske krise i USA

Joe Biden:

- Vi vidste, vi skulle komme middelklasse til undsætning, da krisen satte ind. Vi reddede med det samme General Motors og lavede skattelettelser for middelklassen. Og hvad gjorde Romney? Han sagde: "Nej, lad Detroit gå konkurs".

- Vi gik ind og hjalp folk med at refinansiere deres hjem. Romney sagde: "Nej, lad bare tvangsauktionerne fortsætte".

Paul Ryan:

- Hør nu her, Demokraterne overtog magten i en vanskelig tid. Absolut. Men vi bevæger os i den forkerte retning. Økonomien halter sig kun lige netop af sted. Den vokser med 1,3 procent. Det er mindre end sidste år, og da var væksten mindre end året før.

j3roG09O6T4