Prøv avisen
Værdikamp

Seksuel krænker eller kristen korsfarer? Kontroversiel politiker deler vandene

”Alabamas valg står mellem pest eller kolera, mellem en sexkrænker og en aborttilhænger,” siger Norman Wachtl, der plejer at stemme republikansk, men ikke har tænkt sig at stemme i morgen. Foto: Stine Kromann Dragsted

En sejr til ultrakonservative Roy Moore ved Alabamas senatorvalg i morgen kan gavne præsident Trump. Kristeligt Dagblad er taget til USA’s bibelbælte for at finde svar på, hvorfor den tidligere dommer står til at vinde trods beskyldninger om at have krænket unge piger

Der er julemusik i gaderne og lysende guirlander i lygtepælene, selvom det føles som en mild sommerdag i den lille by Fairhope, der ligger med udsigt til Den Mexicanske Golf på Alabamas sydligste spids.

Så Norman Wachtl tager en pause fra sit frivillige arbejde på bymuseet for at spise en is på en af Fairhopes mange fortovscafeer, der i dag bugner af besøgende. Da ekspedienten fortæller, at byen er fuld af tilrejsende, der skal til aftenens vælgermøde med republikaneren Roy Moore, ryster den 88-årige pensionist afværgende på hovedet.

”Det er trist, meget trist, at så mange vælgere her i delstaten bakker op om en tvivlsom karakter som Roy Moore,” siger han.

Selvom Norman Wachtl er livslang republikaner, har han ikke tænkt sig at stemme på Roy Moore i morgen, når Alabamas vælgere afgør, hvem der skal være deres næste senator i Kongressen i Washington D.C.:

”Jeg forstå ikke de evangelikale vælgere, som udgør Roy Moores base. Hvordan kan de kalde sig kristne og støtte en mand, som så mange kvinder har beskyldt for at opføre sig upassende?”

Otte kvinder er i løbet af valgkampen trådt offentligt frem og har fortalt, at Roy Moore, mens han var en ung statsadvokat, udsatte dem for uønskede seksuelle tilnærmelser. To af kvinderne siger, at de var 14 år, da Roy Moore forsøgte at indlede et forhold til dem.

Republikanske ledere i Kongressen som Mitch McConnell og Paul Ryan har sagt, at de ”tror på kvinderne” og har opfordret Roy Moore til at trække sig. Alligevel tilskyndede præsident Trump i sidste uge Alabamas vælgere til at stemme på Roy Moore for at forhindre en ”venstreorienteret demokrat” i at vinde.

Roy Moore, der har vakt opmærksomhed uden for sydstatens grænser som en højreorienteret dommer med stærke anti-muslimske og anti-homoseksuelle synspunkter, kalder anklagerne for ondskabsfulde. Mange vælgere i Alabama er enige.

”Roy Moore er offer for en politisk heksejagt,” mener Janet Fleming, der sidder og drikker kaffe med en veninde ved et cafebord ikke langt fra Norman Wachtl.

”Jeg tror, at kvinderne er en del af en politisk sammensværgelse. Hvorfor står de alle sammen frem lige inden en valgkamp, hvor en demokratisk sejr vil betyde, at Republikanernes flertal i Senatet er i fare,” spørger den 68-årige bedstemor.

Hun beskriver sig selv som konservativ kristen og siger, at hun flyttede til Alabama fra det nordøstlige USA for to år siden for at være omgivet af ligesindede:

”Jeg elsker det her i Alabama. Alle, jeg har lært at kende, går i kirke og er principfaste i deres kristne overbevisning. De er nogle utroligt varme og oprigtige mennesker. De ved, at Roy Moore er en mand af høj moralsk karakter, der har vist, at han ikke vil gå på kompromis med sin tro for at fremme sin politiske karriere.”

Janet Fleming er begejstret for, at præsident Donald Trump nu åbent bakker op om Roy Moore.

”Trump har brug for en forbundsfælle i kampen for de konservative mærkesager, der kan genoprette USA’s moralske fundament,” siger Janet Fleming og tager en slurk kaffe og en dyb indånding:

”For at være helt ærlig er den vigtigste grund til, at jeg stemmer på Roy Moore, at jeg kan mærke, hvor det bærer hen i Washington D.C. De etablerede republikanere vil af med vores præsident akkurat som Demokraterne og magteliterne i medierne og det offentlige bureaukrati. Roy Moore er frygtløs og har en stærk rygrad ligesom vores præsident. Jeg stoler på, at han som senator vil beskytte Trump, hvis de mange grundløse beskyldninger mod præsidenten ender i en rigsretssag.”

Roy Moore vandt det republikanske primærvalg i Alabama trods stor modstand fra republikanske ledere i Kongressen, der kastede deres støtte og penge bag den mere moderate republikaner Luther Strange.

”Det er ikke tilfældigt, at Roy Moore kommer her til Fairhope lige inden valget. Byen ligger i et af de valgdistrikter i Alabama, der stemte overvældende på Donald Trump i 2016 og samtidig bakkede op om Moores republikanske modkandidat Luther Strange ved primærvalget,” fortæller Mike Lyons, som ejer et af Fairhopes ældste gallerier.

”Jeg voksede op i det nordlige Alabama midt i, hvad vi kalder bibelbæltet. Jeg elsker Jesus, og jeg elsker Alabama, og jeg stemmer normalt republikansk, fordi jeg værdsætter konservative værdier. Ved dette valg stemmer jeg demokratisk for første gang,” siger han.

I hans øjne er Roy Moore omgivet af for mange skandaler. Det er ikke alene beskyldningerne om upassende seksuel opførsel, der gør ham ilde til mode, men også Roy Moores opsigtsvækkende måde at påberåbe sig sin kristne tro i politisk øjemed:

”Det bekymrer mig, at Roy Moore øjensynligt ikke går ind for adskillelsen af kirke og stat. Gud spillede en stor rolle for vores forfædre, da de etablerede dette land, men vi skal ikke glemme, at de kom hertil, fordi de ønskede et samfund, hvor religion og politik ikke blandes sammen.”

Blandt evangelikale kristne, der udgør lidt under halvdelen af Alabamas befolkning, har balladen om Roy Moore og hans kontroversielle valgkamp kun intensiveret støtten til en mand, der kalder sig for Alabamas kristne korsfarer.

En af dem er Pat Wilson, som er valfartet med sin bibelgruppe fra den sydøstlige del af Alabama til Roy Moores vælgermøde i en lade udenfor Fairhope.

”Vi har brug for at vælge en senator til Washington D.C., der kender Guds ord og ikke er bange for at bede Gud om hjælp, når han skal træffe beslutninger,” siger hun og beskylder Trumps forgænger, Barack Obama, og Demokraterne for at have vendt Gud ryggen og overlade et svækket og demoraliseret USA til Donald Trump.

”Vi må have bøn tilbage i skolerne og udnævnt dommere, der ved, at abort og homoseksualitet er forkert. Og så skal præsidenten have fuld opbakning til at stoppe alle de fremmede, som kommer til USA, selvom de ikke deler vores kristne tro og vores værdier,” siger Pat Wilson, inden hun lukker øjnene og beder en bøn for Roy Moore, som netop er trådt ind på scenen.

”Jeg kan ikke vente med at bringe Alabamas værdier til Washington D.C.,” lover Roy Moore til store klapsalver.

Tilbage på byens historiske museum tør Norman Wachtl godt spå om, hvem der bliver Alabamas næste senator:

”Roy Moore vinder. Husk på, at det er over 20 år siden, at Alabama senest valgte en demokratisk senator. Uenighed om emner som abort og retten til at bære våben gør demokratiske kandidater uspiselige for mange af os. Nok stemmer jeg ikke på Roy Moore, men direkte at støtte en demokrat, nej tak.”

Pat Wilson beder til Gud om, at Roy Moore må vinde valget: ”Vi har brug for politikere, der tager Guds ord alvorligt.” Foto: Stine Kromann Dragsted
”Jeg tror ikke et øjeblik på, at Roy Moore har krænket kvinder,” siger Janet Fleming, som flyttede til Alabama for to år siden for at være omgivet af folk, der delte hendes tro. Foto: Stine Kromann Dragsted