Selvmord er en folkesundhedskrise i USA

To amerikanske berømtheders selvmord sætter fokus på den støt stigende selvmordsrate i USA, som beskrives som et symptom på en eksistentiel samfundskrise

Designeren Kate Spade og kokken og CNN-værten Anthony Bourdain døde i sidste uge begge for egen hånd, og det har fået opkaldene til de amerikanske selvmordslinjer til at stige med 25 procent. –
Designeren Kate Spade og kokken og CNN-værten Anthony Bourdain døde i sidste uge begge for egen hånd, og det har fået opkaldene til de amerikanske selvmordslinjer til at stige med 25 procent. – . Foto: Bebeto Matthews/Ritzau Scanpix.

Stadig flere amerikanere mister et familiemedlem eller en ven på grund af selvmord. Det viser en ny undersøgelse fra sundhedsstyrelsen Centers for Disease Control and Prevention, CDC, der konstaterer, at selvmordsraten i USA er steget dramatisk med 25 procent fra 1999 til 2016.

Det betyder, at andelen af selvmord i USA nu er 50 procent højere end det globale gennemsnit ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Undersøgelsen fra CDC kommer på et tidspunkt, hvor to berømtheders dødsfald sætter fokus på den amerikanske selvmordsepidemi. Blot to dage inden offentliggørelsen i torsdags begik en af USA’s mest kendte designere, Kate Spade, selvmord i sin lejlighed i New York, og dagen efter udgivelsen blev den ikoniske tv-vært og kok Anthony Bourdain fundet død for egen hånd på et hotelværelse i Frankrig. Både den 55-årige Kate Spade og Anthony Bourdain, der blev 61 år, havde angiveligt kæmpet med depressioner i årevis.

Kate Spades og Anthony Bourdains dødsfald kaster lys på en folkesundhedskrise, der støt er taget til i styrke. Ifølge de nye tal fra CDC tog knap 45.000 amerikanere over 10 år deres eget liv i 2016, hvorfra de seneste tal stammer. Det betyder, at cirka 123 amerikanere mistede livet på grund af selvmord hver dag, hvilket er dobbelt så mange, som der blev dræbt.

Blandt de faktorer, som typisk går forud for et selvmord, er ifølge CDC social isolation, ubehandlede psykiske lidelser, misbrug af alkohol og stoffer samt ejerskab af et skydevåben.

Eksperter og iagttagere betegner selvmordsbølgen som et symptom på en eksistentiel samfundskrise, der blandt andet udspringer af en hyperindividualistisk, præstationsorienteret og uforankret kultur.

”Stigningen i selvmordsraten vender et mørkt spejl mod det moderne amerikanske samfund: dets hurtige, fragmenterede kultur, dets overfladiske sundhedssystem, og desperationen følt af så mange lidende sjæle, gemt bag bølgen af smilende fotografier på de sociale medier og nuttede piktogrammer,” skriver skribenten Benedict Carey i avisen The New York Times.

Ifølge den amerikanske sundhedsstyrelse er selvmordsraten vokset blandt alle etniciteter og blandt alle aldersgrupper fra 10 til 75 år, men særligt hvide mænd og kvinder i alderen 45-64 år er i risikozonen. Selvmord er nu den tiendemest almindelige dødsårsag for voksne amerikanere, og skydevåben er den oftest benyttede metode.

CDC giver ingen klare svar på, hvorfor selvmordsraten er steget så dramatisk, og understreger, at en kombination af faktorer typisk spiller ind i den enkeltes beslutning om at tage sit eget liv. For under halvdelen af de amerikanere, der begår selvmord, er diagnosticeret med en psykisk lidelse.

”I stedet led disse mennesker af andre problemer såsom parforholdsproblemer, misbrug af alkohol eller stoffer, sundhedsproblemer, økonomiske problemer eller andre kriser,” siger Deborah Stone, der er forsker ved CDC og undersøgelsens hovedforfatter, i en telefonkonference med journalister.

Eksperter peger på, at der er en forbindelse mellem selvmordsraten og generelle samfundstendenser. Historisk set stiger selvmordsraten blandt 25-64-årige amerikanere, når USA gennemlever økonomiske kriser, og også de faldende ægteskabsrater og svækkelsen af traditionelle fællesskaber kan spille en rolle.

Selvmordsraten er steget mest i delstater som Oklahoma, Montana, North Dakota og Wyoming, hvor mange mennesker besidder skydevåben, og hvor økonomiske trængsler og misbrug af opioder er et udbredt problem.

Selvmord er kendt for at have en ”smitteeffekt”, og amerikanske eksperter frygter nu, at Kate Spades og Anthony Bourdains selvmord kan inspirere andre. En undersøgelse fra den videnskabelige journal Plos One viser, at selvmordsraten steg med 10 procent – svarende til næsten 2000 ekstra dødsfald – i tiden efter, at den kendte skuespiller Robin Williams i 2014 døde for egen hånd. Ifølge avisen USA Today er antallet af opkald til USA’s selvmordslinjer steget med 25 procent siden Spades og Bourdains dødsfald i sidste uge.