Prøv avisen

Selvudråbt præsidents diplomatiske skyts inkluderer Danmark

”Der er et utal af korrupte og grådige mennesker, som står i spidsen for Venezuela, så Juan Guadió (billedet) skal først genetablere magten på en måde, der afspejler et demokratisk samfund,” siger hans repræsentant i Danmark. Foto: Marcelo Garcia/Ritzau Scanpix

Der er delte meninger om Juan Guadió, der i januar erklærede sig som retmæssig præsident i Venezuela. Han vil genetablere et demokratisk funderet system, mener hans repræsentant i Danmark

Der er delte meninger, når det kommer til Juan Guadió, der i januar erklærede sig som retmæssig præsident i Venezuela.

Til hans fordel som Venezuelas leder taler, at han vil genetablere et demokratisk funderet system. I hvert fald hvis man spørger Enrique ter Horst, der i februar blev udnævnt som Juan Guadiós repræsentant i Danmark, ligesom der blev udnævnt repræsentanter i flere andre europæiske lande, der anerkender Juan Guadió som præsident.

”Der er et utal af korrupte og grådige mennesker, som står i spidsen for Venezuela, så Juan Guadió skal først genetablere magten på en måde, der afspejler et demokratisk samfund,” siger Enrique ter Horst.

Her mener han blandt andet, at domstolene ”igen skal blive uafhængige”, og at der ”skal ryddes op i embedsapparatet”. Hidtil har det nemlig været regeringen, der har kontrolleret en række organer og for eksempel kunnet dømme borgere uden en retssag, siger Enrique ter Horst.

Ud over det parlamentariske arbejde kommer genopbygningen også til at handle om at sikre økonomien, så Venezuela kan importere den fornødne mad og medicin. Hvorvidt det lykkes, vil afhænge af udviklingsbankerne og den troværdighed, som den nye regering er i stand til at bygge op om sig selv.

”Og så får vi brug for en stor fredsmission i samarbejde med FN, som kan sikre stabilitet. Det vil give en vis forsikring om, at banker og investorer ikke taber de penge, de forhåbentlig kommer til at investere.”

Men selvom Juan Guadió er blevet anerkendt af Danmark som den retmæssige præsident i Venezuela, risikerer man at eskalere konflikten ved at følge USA, som var det første land til at annoncere deres anerkendelse. Løsningen er nemlig ikke et amerikansk orkestreret kup, har kritikken lydt. Blandt andre fra Enhedslistens Pelle Dragsted, der i sin tid udtrykte sin bekymring på det sociale medie Twitter.

”Farligt, at regeringen følger Trump og anerkender den selvudnævnte præsident. Det er en eskalering, som kan føre til borgerkrig og militær aggression,” lød det blandt andet.

Men kritikken er ikke berettiget, hvis man spørger Luis Emilio Bruni, der er lektor på institut for arkitektur og medieteknologi på Aalborg Universitet og frivilligt har valgt at hjælpe Enrique ter Horst med arbejdet i Danmark.

”I det hele taget er det misvisende at sige, at han er selverklæret. Han er i sin gode ret til at kalde sig præsident, når forfatningen siger, at formanden for Nationalforsamlingen kan overtage præsidentembedet, hvis den siddende præsident handler i strid med forfatningen, hvilket han (Nicolás Maduro, red.) gjorde,” siger Luis Emilio Bruni.

Men hvorfor har Juan Guadió behov for at opruste, når det kommer til at udpege repræsentanter og såkaldte ambassadører?

”Det er en måde, han agerer på for at prøve at vise, at Maduro har en illegitim regering i Venezuela, mens han selv har grundloven og folket på sin side,” siger Luis Emilio Bruni.