Senatorer ønsker at indføre statsreligion i USA

Domstol har erklæret det forfatningsstridigt at begynde politiske møder med en kristen bøn, og det har fået to republikanske lovgivere i staten North Carolina til at fremsætte et lovforslag om at indføre en officiel religion i staten

De republikanske politikere Carl Ford og Harry Warren har fremsat forslag om at indføre en statsreligion i North Carolina, selv om det strider mod The First Amendment.
De republikanske politikere Carl Ford og Harry Warren har fremsat forslag om at indføre en statsreligion i North Carolina, selv om det strider mod The First Amendment.

Kongressen må ikke vedtage love, der fastsætter en religion."

Sådan står der i The First Amendment, som er den første af de ti tilføjelser, der blev lavet til den amerikanske forfatning i 1789.

Alligevel har de republikanske politikere Carl Ford og Harry Warren fremsat et lovforslag om at indføre en statsreligion i North Carolina, og yderligere 12 republikanere har underskrevet forslaget.

LÆS OGSÅ:
Skole dropper advent og kalder begivenheden for religiøs

Lovforslaget blev stillet som en reaktion på, at man vil forbyde kommissionsmedlemmerne i Rowan County at starte møderne med kristen bøn, hvilket de har gjort siden 2007.

Men der er ikke meget opbakning til forslaget i det amerikanske medielandskab.

Hvad er det næste, North Carolina, løsrivelse? spørges der i Washington Post, ligesom flere understreger det paradoksale i, at lovforslaget kommer fra netop denne stat:

Ironisk nok, så står deres lovforslag i direkte kontrast til statens religiøse historie, hvor Kvækere, Metodister og andre alternative trossamfund, udfordrede Anglikanerne, der dengang udgjorde den officielt fastsatte religion, skriver internetportalen Alternet.

LÆS OGSÅ:
Ekspert advarer: Religionsfriheden er i global krise

Talsmand for Repræsentanternes Hus I North Carolina, Thom Tillis, har afvist at lovforslaget vil gå igennem.

Carl Fords og Harry Warrens begrundede deres lovforslag med, at The First Amendment kun angår kongressen, og ikke staterne. Men Adam Cohen, skribent for Time Magazine, påpeger, at højesteret allerede tilbage i 1947 stadfæstede, at First Amendment også gælder stater.

Denne udlægning kritiseres af flere folk, men Adam Cohen mener ikke, at deres røster på nogen måde er stærke nok til at ændre Højesterets dom.

Men det betyder ikke, at vi ikke skal være alarmerede over hvor lidt disse lovgivere forstår angående konceptet om adskillelse af kirke og stat, siger han.