Prøv avisen
Nyhedsanalyse

Separatister sætter alt på et bræt for et selvstændigt Catalonien

Cataloniens nationaldag blev mandag fejret i Barcelonas gader. Foto: Santi Palacios/AP/ritzau

Flere hundredtusinde catalonske separatister demonstrerede i aftes i Barcelona for et brud med Spanien, som vil blive stoppet af domstolene

”Jeg vil kun adlyde det catalonske parlament!”

Cataloniens separatistiske regionalpræsident, Carles Puigdemont, har allerede taget forskud på den selvstændige catalonske republik, han vil udråbe om tre-fire uger. Han har flere gange over de seneste dage udtalt, at han og hans regering ikke har tænkt sig at rette sig efter Spaniens øverste domstol, forfatningsdomstolen, der har nedlagt forbud mod afholdelse af en folkeafstemning om skilsmisse fra Spanien den 1. oktober.

I aftes blev Puigdemont bakket op af hundredtusinder af separatister, der brugte Cataloniens nationaldag, La Diada, til at vise deres styrke i Barcelonas gader. En mobilisering eller ”spillen med musklerne”, som sikkert vil fortsætte i gaderne og i medierne indtil selve folkeafstemningen.

Separatisterne, der ifølge den seneste meningsmåling kun tæller omkring 40 procent af catalonierne, ser ud til at mene, at det er nu eller aldrig for deres selvstændighed.

For at nå deres mål er de villige til at bruge selv udemokratiske metoder. Som det skete forleden, da et knebent separatistisk flertal brød parlamentets egen dagsorden og regler og vedtog to love om folkeafstemningen og brud med Spanien samme dag, som de var fremsat, uden behandling af forslagene og uden at give oppositionen ret til at debattere dem og stille ændringsforslag. En overtrædelse af det parlamentariske demokratis regler, som medier i Spanien ligefrem kalder for et statskup.