Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Serbien skal også gøre noget ved Mladic

ARKIV 1995 - Bosnian Serb General Ratko Mladic, pictured in this 1995 file photo, the man who led the Bosnian Serb Army through the 1992-95 war. The Bosnian Serb premier said on Wednesday that the arrest of top fugitive war crimes suspects Radovan Karadzi Foto: StringerYugoslavia

Forhenværende minister Birte Weiss mener, at den serbiske undskyldning for massakren i Srebrenica er en gratis omgang, så længe general Ratko Mladic er fri

Det serbiske parlaments undskyldning for massakren på op mod 8000 muslimer i den bosniske by Srebrenica bringer Serbien et lille skridt nærmere Europa.

Det vurderer den tidligere socialdemokratiske minister og forfatter til flere bøger om krigen i Bosnien, Birte Weiss.

- Men så længe Ratko Mladic stadig er fri, kan det kaldes en gratis omgang, siger hun med henvisning til den bosnisk-serbiske general, der havde kommandoen.

Mladic er eftersøgt af krigsforbryderdomstolen i Haag. Han har dog siden krigens afslutning i 1995 formået at holde sig skjult, formentlig i Serbien.

Serbiens parlament vedtog tidligt onsdag resolutionen, der fordømmer forbrydelser begået i Srebrenica og undskylder over for de muslimske familier, der måtte lide.

Weiss mener, at resolutionen kan være en måde at lodde stemningen i den serbiske befolkning. Et forspil til en udlevering af Mladic til krigsforbryderdomstolen i Haag.

Hun tror, at det vil få indflydelse på retssagen i Haag mod den tidligere politiske leder for de bosniske serbere, Radovan Karadzic. Han vil under den igangværende retssag få sværere ved at fastholde, at krigen var et forsvar mod muslimer og modernationen Serbien.

Serbien har søgt om optagelse i EU. Optagelsesforhandlingerne kan dog først komme i gang, hvis Serbien medvirker til at fange Mladic, siger EU.