Prøv avisen

Den polske regering hænger nu sexforbrydere ud med navn, adresse og billede

Ifølge Krzysztof Stala, lektor ved Københavns Universitet, kommer offentliggørelsen af databaserne fra regeringens side ikke som en stor overraskelse. Det politiske landskab i Polen er præget af uforudsigelighed og en konstant værdikamp med regeringen i offensiven. På billedet ses landets premierminister Mateusz Morawiecki fra Lov- og Retfærdighedspartiet. Foto: Alik Keplicz/AP/ritzau

Identiteten på knap 800 pædofile og voldtægtsmænd er offentliggjort uden diskussion. Polakkerne ser det ikke som et etisk problem, siger ekspert

På det polske justitsministeriums hjemmeside kan man nu bladre igennem omkring 800 sort-hvide billeder af hovedsageligt mænd. Personerne på billederne med tilhørende navn og adresse er dømte sexforbrydere, som den nationalkonservative polske regering i denne uge har sat til offentligt skue.

Dermed er det katolske Polen det eneste land i verden udover en række delstater i USA, hvor der er muligt for private at få sat ansigter på sexforbrydere. I det polske kartotek er størstedelen enten dømt for misbrug af børn under 15 år eller for voldtægt. Desuden kan blandt andet skoleledere få adgang til endnu en liste med over 2000 mennesker, som er dømt for at overtræde forbuddet mod børnepornografi.

Ifølge Krzysztof Stala, lektor ved Københavns Universitet med speciale i Polens moderne idé- og kulturhistorie, kommer offentliggørelsen af databaserne fra regeringens side ikke som en stor overraskelse. Det politiske landskab i Polen er præget af uforudsigelighed og en konstant værdikamp med regeringen i offensiven. Overraskende er det dog, at tiltaget ikke har været nævnt tidligere eller fået mere spalteplads end et par notitser i polske lokalaviser.

”Det er blevet overset i polske medier. Muligvis fordi polakkerne hverken ser det som et etisk dilemma eller en krænkelse af privatlivets fred. Det tyder på, at det ikke ses som et problem i den polske kollektive bevidsthed,” siger Krzysztof Stala.

De polakker, han har talt med, mener tværtimod, at det er godt at vide, om man bor tæt på en pædofil. Helt usandsynligt er det dog ikke, at sagen er druknet i de mange stridigheder mellem regering og opposition om en række reformer på rets- og medieområdet, som også har bragt Polen på kollisionskurs med EU. Op til jul iværksatte EU-Kommissionen en historisk straffeprocedure mod Polen for at bryde med EU’s fundamentale principper om retsstatslighed.

”Det er ikke til at sige, hvilken retning det går, eller om registret vil skabe debat,” siger Krzysztof Stala.

”Kirken er ikke involveret i oprettelsen af registret, og det lader heller ikke til, at der er præster på listen,” siger han og tilføjer, at overgreb i den katolske kirke er et relativt ukendt fænomen i Polen, hvor kirken fortsat står meget stærkt.

Justitsminister Zbigniew Ziobro fra Lov- og Retfærdighedspartiet siger ifølge det tyske nyhedsbureau dpa, at retten til at beskytte børn er vigtigere end kriminelles ret til anonymitet. Samt at inspirationen kommer fra USA, hvor man på internettet kan se, om der bor sexforbrydere i ens nabolag.

I modsætning til Polen har de tilsvarende registre vakt debat i USA. Mange lokalområder har protesteret mod tidligere sexforbrydere, mens andre har argumenteret for, at det er svært for folk, der har afsonet deres straf, at blive en del af samfundet igen, når deres navn forbliver på forbryderlisten. Det blev blandt andet portrætteret i den danske dokumentarfilm ”Pervert park”, som fulgte 120 dømte sexforbrydere i en trailerpark i Florida i USA, hvor de udstødte prøvede at genetablere sig.

Selvom formålet med databasen ifølge justitsministeren er at forhindre flere sexforbrydelser, anfægter Helsinki-komitéen for menneskerettigheder i Polen den påstand. Ifølge komitéen modvirker et offentligt register ikke overgreb, men vil skabe social uro og have negative konsekvenser for pårørende til sexforbrydere. Det bliver bakket op af den Polske Sexologi-Sammenslutning, der mener, at et tilgængeligt register både vil mindske muligheden for at behandle sexforbrydere og for at få dem udsluset efter endt afsoning.