Shetlandsøerne vil have mere selvstændighed

Øboere i Nordatlanten er trætte af at være underlagt styret i London og Edinburgh. Det lokale ø-styre skeler mod Færøerne og har stemt for at styre mere selv

Det nordligste øsamfund i det britiske rige vil ikke længere være underlagt Skotland og Storbritannien.

En overvældende flertal i det lokale styre, Shetland Islands Council, har med stemmerne 18 mod to efter en timelang debat i den forgangne uge stemt ja til, at Shetlandsøerne skal søge om at få mere selvstændighed.

Særligt for den skotske førsteminister Nicola Sturgeon er det problematisk, for hvis hun går imod øgruppens ønske, underminerer hun også sit eget ønske om et selvstændigt Skotland. Shetlandsøerne er i dag en af de 32 regioner, der udgør Skotland, og øerne ligger i det olierige Nordatlanten.

Medlem af det lokale styre Duncan Anderson er blandt fortalerne for at få mere magt hjem til øgruppen med sine 23.000 indbyggere.

”Mange i Shetland føler sig nu magtesløse. Og som folkevalgt føler jeg mig ofte frustreret over nedbrydningen af magt, fastfrosne midler og mangel på ressourcer. Giv folket på Shetlandsøerne magten, ressourcerne og ansvaret for at styre sig selv, som mange andre øgrupper gør med stor succes,” siger Duncan Anderson til det lokale nyhedsmedie Shetland News.

Dermed henviser han blandt andet til øen Isle of Man mellem Storbritannien og Irland, samt kanaløerne Jersey og Guernsey. De er selvstændige, men hører under den britiske krone.

Men folk på Shetlandsøerne skeler også til Færøerne, der ligger små 300 kilometer længere mod nord, og som har hjemmestyre, men er en del af rigsfællesskabet med Danmark. Fra Shetland er der til sammenligning 170 kilometer til det skotske fastland, og norske Bergen er tættere på hovedbyen Lerwick end den skotske hovedstad Edinburgh.

De nordiske rødder er også tydelige på øerne, som var norske indtil 1470. Landets flag er ligeledes blåt med et hvidt kors. Øernes våbenskjold har tilmed den oldnordiske tekst: ”Með lögum skal land byggja” – Med lov skal land bygges. Øernes oldnordiske navn er Hjaltland.

I Skotland siger ministeren med ansvaret for de skotske øer, at han ikke har modtaget nogen ønsker om mere selvstændighed før afstemningen, og at øerne som andre lokale myndigheder har et råderum.

”Det er de enkelte lokale myndigheders ansvar at kontrollere deres egne budgetter, at fordele de samlede finansielle ressourcer, som de har til rådighed, herunder færger, under hensyntagen til de lokale behov og prioriteter,” siger minister Paul Wheelhouse til avisen Herald of Scotland.

Han kommer fra SNP, Det Skotske Nationalistparti, som ønsker et selvstændigt Skotland. Men ved folkeafstemningen i 2014 om et selvstændigt Skotland, som SNP tabte, stemte 63,7 procent af vælgerne på Shetlandsøerne for at forblive en del af det britiske rige.

Ved afstemningen i torsdags stemte selv et af SNP’s medlemmer af ø-styret for mere selvstændighed.

”Hvis vi ønsker selvstyre i Skotland, hvordan kan jeg så på nogen måde være imod at undersøge mulighederne for selvstændighed for Shetlandsøerne,” siger Robbie McGregor til avisen The Times.

Selvom det lokale styre nu har stemt for mere selvstændighed, vil den endelige beslutning være op til de 23.000 øboere ved en folkeafstemning, hvilket ikke kan ske uden godkendelse fra regeringen i London.