Shiamuslimer vil lukke bindeled mellem Mosul og Tal Afar

Shiamuslimer er nået frem til kurdere, hvorved Islamisk Stat i Mosul er omringet.

En iranskstøttet shiamuslimsk milits siger ifølge Reuters onsdag, at den er gået sammen med kurdiske peshmergakrigere vest for Mosul, hvorved de har omringet storbyen, som er under Islamisk Stats kontrol. Også byen Tal Afar i det nordlige Irak er omringet, hedder det.

Sikkerhedskilder siger til det franske nyhedsbureau AFP, at Mosul er fuldstændigt afskåret fra omverdenen.

Abu Mahdi al-Mohandes, som er en fremtrædende leder af den shiamuslimske koalition, der er kendt som Hashid Shaabi eller De Folkelige Mobiliserings Enheder, siger, at hans styrker er nået frem til et trafikknudepunkt, hvor kurdiske enheder er indsat. Dermed er der sluttet ring om IS i Mosul.

Området er Sinjar, som ligger tæt på Syrien - vest for Mosul og Tal Afar.

- Islamisk Stat har fortsat kontrol over den 60 kilometer lange vejstrækning mellem Mosul og Tal Afar, siger Mohandes.

- Sådan er situationen nu, tilføjer han, og antyder, at den iransk-trænede milits til forsøge at adskille Mosul fra Tal Afar.

Tusindvis af civile er flygtet fra Tal Afar, mens den shiamuslimske milits er rykket nærmere ind på byen, som er under Islamisk Stats kontrol.

Tal Afar ligger på vejen mellem Mosul og Raqqa, som er Islamisk Stats vigtigste bastion i Syrien og hovedstad i gruppens selverklærede kalifat i dele af Syrien og Irak.

Den massive flugt fra Tal Afar, der ligger 60 kilometer vest for Mosul, skaber bekymring hos internationale nødhjælpsorganisationer, da en del af de civile, der flygter, er på vej væk fra områder, hvor nødhjælp kan nå dem.

Omkring 3000 familier har forladt Tal Afar.

Over 25.000 irakiske landstyrker er sat ind i offensiven. De får støtte fra fly og rådgivere fra USA.

Operationerne ventes at tage uger - eller måneder.

Unicef har planer om at hjælpe mere end 748.000 mennesker, hvoraf op mod 500.000 er børn.