Sikh-pige har ret til at bære religiøst armbånd

14-årig sikh-pige er den seneste vinder i en sag, hvor et forbud mod religiøse symboler er endt i retten

I ni måneder var 14-årige Sarika Singh udelukket fra skolen, fordi hun insisterede på at bære sikhernes religiøse Kara-armring. Nu har den britiske højesteret fastslået, at det har hun ret til. –
I ni måneder var 14-årige Sarika Singh udelukket fra skolen, fordi hun insisterede på at bære sikhernes religiøse Kara-armring. Nu har den britiske højesteret fastslået, at det har hun ret til. –. Foto: Richard LewisEPA.

En religiøs armring er ikke et smykke. Derfor var det indirekte religiøs diskrimination, da en skole i Wales forbød den nu 14-årige Sarika Singh at bære et metalarmring, et kara, som et symbol på sin sikh-tro.

Sådan lyder dommen i den seneste sag fra den britiske højesteret om religiøse symboler.

Pigens skole havde vurderet armringen som et smykke, hvilket er i strid med skolens regler om, at eleverne ikke må bære smykker, men i sin afgørelse hæfter højesteretsdommer Silber sig ved, at kara-armringen er et centralt smykke i sikh-religionen, og at det ses som et symbol på, at personen binder sig til gud.

I denne sag har der været et klart bevis for, at det ikke var et smykke, men at armbåndet for Sarika var og forbliver et afgørende symbol for det at være sikh, fastslår dommeren i afgørelsen.

Dommeren langer også ud efter skolens princip om, at smykker er udtryk for velstand. Han peger på, at mange af de armbåndsure, som mange elever går med uden problemer, er væsentligt dyrere end det simple metal-armbånd.

Efter dommen var det en glad Sarika, der viste sit armbånd frem på trappen foran retten.

Jeg er helt overvældet af resultatet, og det er fantastisk at vide, at den lange rejse, jeg har været på, nu er afsluttet. Jeg er også glad for at vide, at ingen andre skal gå igennem det, som jeg og min familie har været igennem, siger Sarika Singh til den britiske nyhedsstation BBC.

Menneskerettighedsorganisationen Liberty har ført sagen for familien, og de klandrer skolemyndighederne i Rhondda Cynon Taf i Wales for at have ignoreret love om religiøs ligestilling. Deres advokat henviser til, at det for 25 år siden blev slået fast, at sikh-drenge uden problemer kan bære en turban i skolen.

Det er en skam, at hver generation skal kæmpe de samme kampe. Denne kamp blev udkæmpet for 25 år siden, og det er ikke rimeligt, at Sarika skulle trækkes gennem det, siger advokat Anna Fairclough fra Liberty.

Skolemyndighederne i Rhondda Cynon Taf siger, at de tager dommen til efterretning og vil byde Sarika Singh velkommen tilbage.

norum@kristeligt-dagblad.dk