Prøv avisen

Situationen er mere stabil i Japan

Tusindvis af biler på de japanske veje venter i kø for at købe benzin. Foto: Nicholas Kamm.

En 80-årig kvinde og en 16-årig dreng er gravet fri efter ni dage i en sammenstyrtet bygning

Japan fik i går genetableret strømforsyningen til en beskadiget atomreaktor efter jordskælvet og tsunamien som led i bestræbelserne på at undgå en atomkatastrofe.

LÆS OGSÅ: Japan får nødhjælp fra EU tirsdag

Tre hundrede ingeniører og teknikere har kæmpet for at begrænse skaderne i farezonen på Fukushima-atomkraftværket, som har i alt seks reaktorer.

"Jeg tror, situationen bliver gradvist forbedret," siger en højtstående talsmand for den japanske regering, Tet-suro Fukuyama.

Samtidig kom den glædelig besked om, at to personer, deriblandt en ældre kvinde, er blevet fundet i live i ruinerne, ni dage efter naturkatastrofen.

"En 80-årig kvinde og en 16-årig dreng er gravet fri fra en sammenstyrtet bygning," sagde en talsmand for politiet i den jordskælvsramte by Ishinomaki i går.

Sumi Abe og hendes barnebarn befandt sig i køkkenet, da skælvet den 11. marts fik bygningen til at styrte sammen omkring dem. Den 16-årige var i stand til at nå mad i et køleskab, hvilket hjalp dem med at overleve, oplyser tv-stationen NHK.

De to overlevende var nedkølede, men de var ved bevidsthed, da de blev bragt til et hospital. Den 16-årige rystede og havde ingen følelser i sit ene ben.

Der har ikke været mange af sådanne mirakuløse redninger efter katastrofen, som har kostet omkring 21.000 mennesker livet – et antal, som dækker både dem, der er bekræftet døde, og dem, der er meldt savnet.

Jordskælvet, der ramte Japan, målte 9,0 på richterskalaen og var ét af de voldsomste nogensinde. Katastrofens omfang blev forværret af, at skælvet førte en kæmpebølge med sig, der raserede store landområder i den nordøstlige del af landet.

Det nationale politi siger, at 8199 mennesker er blevet bekræftet døde, mens 12.722 officielt er registreret som savnede.

Over 360.000 mennesker er blevet tvunget væk fra deres hjem efter katastrofen.

Mens kampen mod opvarmningen af reaktorerne fortsætter, er der i offentligheden stor fokus på oplysninger om, at der er sporet et unormalt højt niveau af radioaktivitet i mælk og spinat i områder nær det beskadigede atomkraftværk.

Mængden af radioaktivitet udgør ikke nogen umiddelbar fare for mennesker, men salg af fødevarer fra regionen omkring atomkomplekset er blevet forbudt.

Der er også blevet målt forhøjet indhold af radioaktivt jod i vandforsyningen i Tokyo. Dog ikke i foruroligende mængder, men nok til at myndighederne venter reaktioner fra forbrugerne.

/ritzau/Reuters