Sjældent jødisk tempel udgravet ved Jerusalem

Israelske arkæologer har fundet resterne af et næsten 3000 år gammelt tempel vest for Jerusalem

Arkæologen Anna Ririkh fremviser et af fundene - en lerfigur, brugt i forbindelse med religiøse ritualer.
Arkæologen Anna Ririkh fremviser et af fundene - en lerfigur, brugt i forbindelse med religiøse ritualer. Foto: MENAHEM KAHANA Denmark.

Lerfigurer, potter og et stenalter er blandt de fund israelske arkæologer har gjort i udkanten af Jerusalem. I forbindelse med udvidelsen af hovedvejen mellem Jerusalem og Tel Aviv har arkæologerne fundet et sjældent 2750 år gammelt jødisk tempel ved Tel Motzah, der blandt andet er nævnt i Josvas Bog.

Det hører til sjældenhederne at finde jødiske templer i området omkring Jerusalem, fordi reformer under Esajas forbød rituel religiøs praksis uden for templet i Jerusalem.

LÆS OGSÅ: Sagnet om det sande kors har været en enorm drivkraft i kirkens historie

Templet i Motzah er et usædvanligt og fascinerende fund, da der næsten ikke er nogle rester tilbage fra denne tidsperiode i området omkring Jerusalem, siger Anna Ririkh, der er ansvarlig for udgravningen af templet.

Det første jødiske tempel i Jerusalem blev ifølge Bibelen bygget af Salomons søn, kong David, omkring det 10. århundrede f.Kr. Årsagen til at de israelske arkæologer daterer det nye funds oprindelse til omkring 2750 år f.Kr. er, at opførslen af sådan et tempel kun ville være tilladt i tiden inden Esajas reformer.

Under tidligere udgravninger ved Motzah fandt arkæologer siloer og opbevaringslokaler, der højst sandsynligt har været brugt til opbevaring af afgrøder fra området. De seneste udgravninger viser en langt mere omfattende struktur med en massiv mur og en bred indgang mod øst. Det store tempel i Jerusalem havde også sin indgang vendt mod øst.

Et af de spørgsmål arkæologerne i øjeblikket forsøger at finde svar på, er hvilke forbindelser det jødiske samfund i Motzah havde til andre jødiske samfund i området. Flere af de figurer, man har fundet på stedet, menes at være inspireret af figurer, man har fundet hos datidens samfund i kystområdet ved Middelhavet.