Skæve fødselstal kan ændre den globale magtbalance

I Afrika og mange muslimske lande fødes flere børn end i Vesten og Kina. Befolkningsudviklingen kan påvirke rivaliseringen mellem verdens stormagter

I den globale magtkamp er det endnu ikke lykkedes at knække koden til at få den måske vigtigste ressource af alle, nemlig nyfødte børn. I en ny serie ser Kristeligt Dagblad på årsagerne til - og de mulige konsekvenser af - den gennemgribende befolkningsudvikling.
I den globale magtkamp er det endnu ikke lykkedes at knække koden til at få den måske vigtigste ressource af alle, nemlig nyfødte børn. I en ny serie ser Kristeligt Dagblad på årsagerne til - og de mulige konsekvenser af - den gennemgribende befolkningsudvikling. Foto: Jorge Silva/Reuters/Ritzau Scanpix.

Mens verdens stormagter i årevis har oprustet i forsøget på at få den økonomiske, militære og kulturelle overhånd, er der ét aspekt, hvor der snarere har været tale om et våbenkapløb mod bunden: fødselstallet.

Kinas kvinder føder fire gange så få børn som i 1960’erne, og amerikanernes fødselstal er mere end halveret i samme periode. Europa har døjet med lave fødselstal i endnu længere tid, og Rusland har samme lave antal fødsler som de andre stormagter.