Skal borgere tvinges til at blive vaccineret som i Østrig?

Østrig er det første europæiske land til at gøre vaccination mod corona obligatorisk, men det kan skabe yderligere splittelse

Dagen efter det blev annonceret, at borgere i Østrig vil blive påbudt at få en vaccine mod corona, gik titusinder demonstranter på gaden i Wien. Nogle kaldte den østrigske regering et ”fascistisk diktatur”.
Dagen efter det blev annonceret, at borgere i Østrig vil blive påbudt at få en vaccine mod corona, gik titusinder demonstranter på gaden i Wien. Nogle kaldte den østrigske regering et ”fascistisk diktatur”. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvad er sagens kerne?

Østrig er gået ét skridt længere end resten af Europa i kampen mod corona. Det har vakt stor opsigt både ude og hjemme, at den østrigske kansler, Alexander Schallenberg, fra den 1. februar vil indføre et krav for voksne om at blive vaccineret imod covid-19.

Sammen med en fornyet nedlukning antændte dette krav straks protester, hvor op mod 40.000 østrigske demonstranter gik på gaden i Wien for at protestere mod vaccinekravet, som de mener er udtryk for tvang.

Indonesien og Mikronesien, en lille østat i Stillehavet, har allerede gjort det strafbart at nægte at tage imod en vaccine. Turkmenistan i Centralasien, som har fået kritik af WHO for at skjule data om smitte- og dødstal, indførte i juli et krav om, at alle over 18 år skulle vaccineres.

I Tyskland, hvor hospitaler advarer om en potentiel overbelastning på grund af et stadig stigende antal coronatilfælde, diskuterer politikere, hvorvidt en ”vaccinationspligt” skal indføres. Forbundshæren har allerede indført en sådan for sine soldater, og den kommende regering overvejer det obligatoriske stik for sundhedspersonale.

Krav om coronapas er allerede genindført i en række lande, og i Frankrig, Grækenland og Italien har sundhedspersonale længe haft pligt til at blive vaccineret. Men et decideret påbud for alle voksne borgere om at blive vaccineret som det østrigske har rejst en diskussion om, hvor langt stater kan gå i forsøget på at stoppe smitten.

Hvad taler for?

Coronasmitten har igen spredt sig i de europæiske lande, og hospitalerne risikerer at blive alvorligt pressede, hvis smittetallene fortsætter med at stige.

Forskere har adskillige gange opfordret borgere til at lade sig vaccinere, og i den nuværende situation, hvor smitten er blusset op, gentager de appellen.

Med et vaccinekrav vil risikoen for, at borgere bærer smitten videre, reduceres markant, og det vil samtidig mindske risikoen for, at der udvikles nye varianter af coronavirussen. Og fordi vaccinerne gør det sværere at overføre smitte, vil det beskytte de borgere, som er i særlig risiko for at blive alvorligt syge, bedre.

Økonomiske hensyn gør, at de færreste regeringer er interesserede i at måtte lukke restauranter, spillesteder og stadioner endnu en gang. Hvis borgere skal kunne mødes i store forsamlinger, og hvis en nedlukning som den i 2020 skal undgås, kan det være nødvendigt at vaccinere langt flere.

Hvad taler imod?

Fra demonstranterne i Østrig lød der tilråb som ”ned med det fascistiske diktatur”. Også det højrenationale Frihedspartis leder, Herbert Kickl, sendte en lignende bemærkning i retning af regeringen ved at sige, at ”Østrig er fra og med i dag et diktatur”.

Modstandere af et vaccinekrav eller vaccinetvang, som det blandt kritikere også kaldes, mener, at det er et alvorligt indgreb i borgernes grundlæggende frihed til at bestemme over sin egen krop og retten til at træffe egne beslutninger.

Siden coronavirussen begyndte at sprede sig i vinteren 2020, og da regeringer verden over siden besluttede at indføre restriktioner og nedlukninger af samfundet, har en skepsis bredt sig blandt dele af befolkningerne, som har ført til demonstrationer fra Danmark til New Zealand.

Et tiltag som det, Østrig har sat i værk, kan være med til at skabe yderligere splittelse mellem vaccinerede og uvaccinerede, og det kan være med til at øge den mistillid over for myndighederne, som i løbet af det seneste halvandet år er opstået.

Hvordan kunne en løsning se ud?

I tirsdags gav WHO en dyster besked. Verdenssundhedsorganisationen vurderer, at 700.000 europæere vil dø som følge af corona inden marts 2022.

Indtil videre har ingen europæiske lande fulgt Østrigs eksempel, men eftersom smittetallene stiger, og flere indlægges på hospitalerne, kan regeringer se sig nødsaget til at indføre vidtgående restriktioner, hvis det ikke lykkes at få kontrol over smitten.

På trods af en appel fra to af de hårdest ramte tyske delstaters ministerpræsidenter om at indføre et vaccinekrav, har sundhedsminister Jens Spahn endnu ikke tilsluttet sig forslaget.

Alligevel gav den afgående minister en opsigtsvækkende og lettere kryptisk besked på et pressemøde i mandags:

”Sandsynligvis vil alle i Tyskland – sagt noget kynisk – enten være vaccineret, raskmeldt eller døde ved udgangen af denne vinter.”

Den østrigske regering har ikke fortalt, hvilke konsekvenser det kan få for de borgere, som ikke vil lade sig vaccinere til trods for vaccinekravet. Men ifølge østrigske medier kan det komme til at betyde, at de skal betale bøder ligesom i Indonesien. Selvom flere lande har kunnet indføre vaccinekrav for sundhedspersonale, er det også muligt, at domstole vil sætte en stopper for det, da flere jurister i Tyskland og Østrig har sat spørgsmålstegn ved, om et generelt vaccinekrav er i overensstemmelse med de to landes grundlove .

I globalt dilemma sætter Kristeligt Dagblad fokus på en af ugens store etiske problemstillinger i verden.