Skandaleramt svensk regeringsparti vil klinke skårene med ny partileder

Miljøpartiet i Sverige har ligesom sit tyske forbillede De Grønne altid to partiledere – en mand og en kvinde. Mens Gustav Fridolin ser ud til at klare skærene, havde kun hver femte af det feministisk-grønne partis vælgere fortsat tillid til Åsa Romson

Vicestatsministeren trak sig i går fra alle sine poster, efter at partiets nomineringskomité havde meddelt, at den ville foreslå bistandsminister Isabella Lövin (billedet) som kvindelig partileder, når der er formandsvalg ved partikongressen i weekenden.
Vicestatsministeren trak sig i går fra alle sine poster, efter at partiets nomineringskomité havde meddelt, at den ville foreslå bistandsminister Isabella Lövin (billedet) som kvindelig partileder, når der er formandsvalg ved partikongressen i weekenden. Foto: Jessica Gow.

Miljøpartiets omstridte partileder og klima- og miljøminister, Åsa Romson, er færdig i svensk toppolitik. Vicestatsministeren trak sig i går fra alle sine poster, efter at partiets nomineringskomité havde meddelt, at den ville foreslå bistandsminister Isabella Lövin som kvindelig partileder, når der er formandsvalg ved partikongressen i weekenden.

Miljøpartiet i Sverige har ligesom sit tyske forbillede De Grønne altid to partiledere – en mand og en kvinde. Mens Gustav Fridolin ser ud til at klare skærene, havde kun hver femte af det feministisk-grønne partis vælgere fortsat tillid til Romson, fremgik det af en undersøgelse, som Aftonbladet offentliggjorde i går inden hendes afgang efter den seneste tids politiske stormvejr.

For tre uger siden trak tidligere boligminister Mehmet Kaplan sig, efter at det blev afsløret, at han havde deltaget i sammenkomster med islamister. Senere kom det frem, at en fremtrædende lokalpolitiker nægtede at give hånd til kvinder, og siden er en række andre politikere fra partiet blevet anklaget for at sympatisere med islamister.

Skandalerækken har ført til, at Miljøpartiet (MP) er raslet ned i meningsmålingerne og ifølge den seneste rundspørge i avisen Expressen står til den laveste vælgertilslutning i otte år.

Göran Eriksson, der er politisk analytiker ved Svenska Dagbladet, vurderer, at partiets fremtid er særdeles usikker, men at Åsa Romsons afgang midlertidigt vil få kritikken til at løje af.

”Lövin, der nu kommer i stedet, har en langt stærkere profil og kan samle den gren af partiet, der står for en realistisk stil. Spørgsmålet er så, hvordan Romsons tilhængere af idealister opfører sig, og om de vil acceptere, at man går på kompromis. Hvis den interne splid fortsætter, er der ingen grund til at tro, at befolkningens billede af MP ændrer sig foreløbigt,” vurderer han.

Analytikeren peger særligt på, at MP’s aftale med regeringspartneren Socialdemokraterne om at føre en strammere flygtningepolitik har skabt splid i partiet.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har indtil nu afvist at droppe samarbejdet med MP og i stedet danne en et-partiregering, som man tidligere har haft tradition for.

”MP er blevet et problem for Socialdemokraterne, der også har dårlige målinger, og hvor man har en historie for at regere alene. Det vil ikke bare gøre, at man slipper for at blive kædet sammen med MP, men også skabe større fleksibilitet og handekraft, fordi man så ikke skal tækkes de meget idealistiske stemmer i MP,” siger Anders Sannerstedt, der er lektor i statskundskab ved Lunds universitet.