Ærkebiskop: Det er en moralsk pligt at betale skat

I Storbritannien diskuteres skatteunddragelse på livet løs, og ærkebiskoppen af Canterbury har blandet sig i debatten

Justin Welby, ærkebiskoppen af Canterbury, har pustet til den britiske debat om skat og skatteunddragelse ved at sige, at det er en moralsk pligt at betale skat.
Justin Welby, ærkebiskoppen af Canterbury, har pustet til den britiske debat om skat og skatteunddragelse ved at sige, at det er en moralsk pligt at betale skat. Foto: Phil Noble / Reuters.

”For den, der har, til ham skal der gives, og han skal have overflod”, hedder det i Matthæusevangeliet. For visse overordentligt velhavnede mennesker er dette måske stedet, hvor de finder det moralske forsvar for diverse finansielle krumspring for at undgå at betale skat.

Skat, og ikke mindst skatteunddragelse, står til at blive et at de helt store spørgsmål op til det britiske parlamentsvalg den 7. maj, men briterne skal ikke søge til Bibelen, hvis de vil finde skyts til at retfærdiggøre uviljen mod at betale skat. Ærkebiskoppen af Canterbury har således fastslået, at det er en moralsk pligt at betale skat, og han har kritiseret virksomheder, som gennem sindrige konstruktioner flytter deres skattepligt til andre lande.

”Det går tilbage til de grundlæggende principper for at være kristen. Vi ser, at Jesus Kristus taler om at betale folk, hvad de skylder. Bibelen taler om det igen og igen,” fastslår ærkebiskop Justin Welby i et interview med nyhedsstationen BBC.

Han taler videre om, at de rige i samfundet også har et ansvar.

”Adam Smith talte om det: Med rigdom kommer magt, og med magt kommer fristelsen til at misbruge den magt. Sådan er realiteten med mennesket,” siger Justin Welby.

Det var en tråd, som Labours Ed Miliband ikke var sen til at følge op på i et meget personligt angreb på premierminister David Cameron under den ugentlige spørgetime i parlamentet.

”Her er en premierminister, som ikke vil tage hånd om skatteunddragelse af den simple årsag, at alt for mange af hans venner vil blive fanget i nettet. Under ham vil de altid vide, at der er en regel, som gælder for dem på toppen, og en anden regel for alle andre,” lød svadaen fra oppositionslederen ifølge avisen Daily Mail.

Sagen har den lille twist, at det selskab, taskefirmaet Smythson, som Camerons hustru, Samantha Cameron, er højt betalt rådgiver for, har flyttet sin skat til Luxembourg. Selskabskonstruktionen er ganske vist helt lovlig, men det stopper ikke kritikken af premierministeren.

”David Cameron har gentagne gange skældt ud på de selskaber, som udnytter lovlige smuthuller til at reducere deres skattebillet, og han påstår, at han kan hente fem milliarder pund i den næste parlamentsperiode ved at gå efter skattesnydere,” skriver kommentatoren Ben Glaze i avisen Daily Mirror.

I det hele taget er spørgsmålet om skat og skatteunddragelse lidt af et mareridt for De Konservative. Det er kommet frem, at storbanken HSBC har hjulpet rige mennesker til at gemme milliardformuer i schweiziske banker. En sag, som også har ramt Danmark.

Stephen Green, der var bestyrelsesformand for HSBC, da overførslerne fandt sted, er siden blevet medlem af det britiske overhus og har været konservativ handelsminister.

Han har dog konsekvent nægtet at kommentere på, om han var bekendt med skattelyet. Derfor efterlyser mange hans forklaring.

”Stephen Green var en fremtrædende person i finansverdenen, som gik ud af en tangent for at angribe andre for deres flossede moral under den finansielle krise. Det vil derfor være fascinerende at høre, hvad han mener om det, der er sket i Alperne, mens han havde ansvaret,” skriver kommentatoren Jim Armitage i avisen Evening Standard.

De Konservative forsøger at undgå, at der går personpolitik i sagen og fokuserer i stedet på, at afsløringerne af de hemmelige konti har resulteret i, at der nu bliver inddraget ekstra skat.

”Skattevæsenet har inddraget penge, som ellers ikke ville blive betalt. Det er endnu et bevis på de fremskridt, som denne regering har gjort for at stoppe skatteunddragelse og særligt skattesnyd,” fastslog den konservative skatteminister, David Gauke, i parlamentet.