Sker det utænkelige? Finland åbner op for enegang i Nato-proces

Siden maj har Sverige og Finland i fællesskab forsøgt at blive optaget i Nato. Men Rasmus Paludans koran-afbrænding og Tyrkiets vrede kan slå sprækker i ambitionen

Den amerikanske udenrigsminister møder sin finske og svenske kollega i december. Men nu er der sået sprækker i de to landes fælles ambition om Nato-medlemskab.
Den amerikanske udenrigsminister møder sin finske og svenske kollega i december. Men nu er der sået sprækker i de to landes fælles ambition om Nato-medlemskab. . Foto: Shawn Thew/EPA/Ritzau Scanpix.

Sverige og Finland er hinandens nærmeste allierede, og enegang i jagten på Nato-medlemskab var indtil for ganske kort tid siden fuldstændigt utænkeligt.

”Går det ene land med i Nato uden det andet, vil det skabe et potentielt russisk pres mod det land, som står udenfor. Det risikerer at øge spændingerne i Østersø-området og vil i og for sig gøre begge lande ekstremt udsatte,” vurderer Patrik Oksanen, seniorforsker ved den sikkerhedspolitiske tænketank Free World Forum i Stockholm.