Prøv avisen

Skotland: Første homoseksuelle par er blevet gift

Årets sidste dag er den første, hvor homoseksuelle par i Skotland kan lade sig vie.

Klokken 00.01 natten til onsdag blev Joe Schofield og Malcolm Brown viet ved en ceremoni i den skotske by Glasgow.

Det samme blev Susan og Gerrie Douglas-Scott, og de to par blev dermed de første homoseksuelle i Skotlands historie, der er blevet lovformeligt gift. Det oplyser den skotske forening Equalitynetwork, der kæmper for bøsser og lesbiskes rettigheder

Loven, der tillader homoseksuelle at blive gift, trådte i kraft 16. december, men efter skotsk lov skal der gå 15 dage fra, at et bryllup er varslet til, at det kan gennemføres.

Derfor er årets sidste dag den første dag, hvor det er muligt for homoseksuelle at blive gift.

Ægteskab mellem personer af samme køn blev tilladt i England og Wales tidligere på året, men Skotland og Nordirland har selvstændig lovgivning på området.

Den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, var til stede ved vielserne. Hun lykønsker parrene og Skotland.

- Det er et stort øjeblik for ligestillingen i Skotland. Alle folk kan nu få lov til at gifte sig med den person, de elsker.

- Dette vil sende et kraftigt signal til omverdenen om, hvilket slags land, vi er.

Ifølge Skotlands regering ventes ikke færre end 17 homoseksuelle par at blive gift på Hogmanay, som er det skotske ord for årets sidste dag.

Susan og Gerrie Douglas-Scott på henholdsvis 54 år 59 år mødte hinanden for 18 år siden. De er glade for, at de endelig kan lade sig gifte.

- Efter 18 år sammen er vi glade for, at vi langt om længe får anerkendt vores kærlighed til hinanden. Vi er stolte over at være det første lesbiske par, der bliver lovformeligt gift i Skotland. 2014 har været et utroligt år, skriver parret i en udtalelse.