Prøv avisen

Skovbrande æder hjem op i det sydøstlige Australien

Flammerne truer områder nord for Australiens andenstørste by, Melbourne. 28 brande er ude af kontrol

Flere end 6000 brandfolk kæmper mod omkring 28 skovbrande, der er ude af kontrol i den australske delstat Victoria.

Omkring 20 hjem er gået tabt i flammerne, der truer områder nord for millionbyen Melbourne, skriver avisen The Australian.

Flammerne er blevet hjulpet på vej af intens varme og en tør vind i det sydøstlige Australien i weekenden.

Den største brand har bevæget sig mere end 40 kilometer og har nedbrændt et område på mere end 19.000 hektar ved udkanten af Melbourne - Australiens andenstørste by - siden søndag.

- Du kunne bare se huse, der eksploderede. Det var helt utroligt, og det var bare frygteligt, siger Mark Schrimpton, der bor i et af de ramte områder, Kilmore, til tv-kanalen ABC.

Brandene sker præcist fem år efter, at 173 mennesker mistede livet i skovbrande i netop Victoria i den værste naturkatastrofe i Australien i nyere tid. Dagen er kendt som "Black Saturday".

Premierminister i Victoria Denis Napthine siger, at staten er bedre forberedt efter de frygtelige begivenheder i 2009.

- Vi har lært vores lektie, og vores regering har indført ændringer, der gør en forskel, siger han ifølge The Australian.

Ni af de brande, der gik i gang søndag, bliver undersøgt for at være påsatte.

Også i staten South Australia hærger skovbrandene. Blandt andet i bjergområdet Flinders Ranges.

Der er jævnligt skovbrande i Australien i løbet af de tørre sommermåneder fra december til februar. I sidste måned gik 25 hjem tabt i brande i den sydøstlige del af landet efter en ugelang hedebølge. I staten Western Australia nedbrændte 56 huse.

Eksperter siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at Australien oplever flere og længere hedebølger på grund af klimaforandringer.