Skud, demonstrationer og angreb på den franske ambassade – militærkup i Burkina Faso

En militærfraktion har overtaget magten i vestafrikanske Burkina Faso ved et kup fredag. Det russiske flag er set vaje i gaderne, mens den franske ambassade er blevet angrebet

Støter af Burkina Fasos selverklærede nye leder, Ibrahim Traore, demonstrerer på militære køretøjer i Ouagadougou.
Støter af Burkina Fasos selverklærede nye leder, Ibrahim Traore, demonstrerer på militære køretøjer i Ouagadougou. Foto: Vincent Bado/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det har været nogle hektiske dage i vestafrikanske Burkina Faso. Det begyndte tidligt fredag morgen, hvor de første meldinger om soldater på gaden og skyderier i centrale dele af hovedstaden, Ouagadougou, spredte sig.

Den landsdækkende tv-station RT Burkina gik i en periode i sort, og der var længe stor usikkerhed om, hvad der præcis  skete. Først da en gruppe soldater tonede frem på tv-skærmen stod det klart, at landet atter havde været udsat for et kup. Det ottende siden sin selvstændighed fra Frankrig i 1960, og det andet alene i år.

Her fremgik det, at tidligere præsident og militærleder Paul-Henri Damiba er afsat. Landets forfatning er suspenderet. Regeringen er opløst, mens landets grænser er lukkede. Den nye præsident i Burkina Faso er nu 34-årige Ibrahim Taoré, der har rang af kaptajn i landets militær.

Dermed er der tale om et kup i et kup.

41-årige Damiba kom selv til magten under et militærkup den 24. januar i år. Her afsatte han præsident Roch Marc Christian Kaboré, der blev valgt ved Burkina Fasos første demokratiske valg den 29. november 2015 og genvalgt fem år senere.

Siden 2015 har Burkina Faso været martret af stigende usikkerhed og angreb, der har fordrevet over to millioner mennesker fra deres hjem og i stigende grad rammer landets soldater. Usikkerheden er størst i nord, hvor Burkina grænser op til Mali og Niger, hvor en blanding af islamistister, selvtægtsgrupper, etniske grupperinger og banditter har spredt rædsel og død. Trods årelangt militært samarbejde med både regionale og internationale partnere, hvor især Frankrig har spillet en stor rolle, er det ikke lykkedes at forbedre sikkerhedssituationen, og siden har urolighederne spredt sig til flere dele af landet.

Det var netop manglende resultater på sikkerhedsfronten og deraf stigende upopularitet blandt befolkningen, der fik Damiba og hans støtter til at vælte Kaboré – nu er det Damibas egen tur.

Fanny Noaro-Kabré, Burkina Faso-korrespondent for franske TV5, citerer på Twitter en intern kilde for at sige, at den primære årsag til kuppet var Damibas ”politisering”: ”Vi vil have en krigsherre, ikke en, der fører politik. Prioriteten er at føre krig og genvinde vores territoriale integritet.”

Lørdag var Ouagadougou fortsat præget af uro, og det nye regime spredte et rygte om, at Damiba skjulte sig på en fransk militærbase, hvorfra han planlagde et modangreb. Den franske ambassade afviste dette, men demonstranter samledes snart uden for ambassaden, som de angreb og delvist satte i brand. I Burkina Fasos næststørste by, Bobo-Dioulasso, blev det franske institut hærget.

Optagelser fra demonstrationer viser, hvordan civile som soldater vifter med det russiske flag.

Anti-franske følelser har længe været i fremvækst i Vestafrika, hvor den tidligere kolonimagts tilstedeværelse ses som neokolonialisme og et forsøg på at kontrollere sine tidligere kolonier.

Flere peger på parallellerne mellem Burkina Faso og nabolandet Mali, som også gennemgik to militærkup inden for et år. Den nuværende junta i Mali smed i begyndelsen af året franske soldater ud af landet, mens russiske lejesoldater fra Wagner-gruppen er rejst ind.

Udskiftningen har dog ikke haft nogen effekt på sikkerhedssituationen, der fortsat forværres, samtidig med at der meldes om flere overgreb mod civile begået af den maliske hær og russiske soldater.

Michael Shurkin, analytiker hos den amerikanske rådgivningsvirksomhed 14 North Strategies, vurderer i VOA Africa, at Ibrahim Traorés chance for succes ligeledes er små:

”Jeg tror, (..) der er en manglende erkendelse af de enorme udfordringer, der ligger foran dem, og hvor svært det er at opnå alle de ting, de bliver nødt til at opnå for at redde deres land."

Den økonomiske blok i Vestafrika, Ecowas, har i en udtalelse fredag på det kraftigste fordømt Ibrahim Traorés magtovertagelse.