Prøv avisen

Skuddrama da ny regering kom til

Roms politi indsamler bevismateriale på gerningsstedet for gårsdagens skyderi, der fandt sted i forbindelse med indsættelsen af Italiens nye regering. Foto: Francesco Fotia Demotix Denmark

En mand sårede tre personer tæt ved præsidentpaladset, hvor Italiens nye regering i går blev taget i ed

Omfanget af de store økonomiske og sociale udfordringer, Italiens nye regering står overfor, blev sat tragisk i relief i går, da en desperat arbejdsløs mand affyrede seks skud og sårede tre personer, samtidig med at de 21 ministre blev taget i ed i præsidentpaladset Quirinale i Rom. Det lykkedes politiet at overmande attentatmanden, som angiveligt skulle have råbt skyd mig, skyd mig flere gange undervejs.

Den 49-årige mand, der kommer fra Calabrien i Syditalien, har mistet sit arbejde i et byggefirma, er blevet skilt og tilsyneladende havnet i en håbløs situation. Som sådan er han et typisk eksempel på de mange ulykkelige skæbner, der er fulgt i kølvandet på den dybe økonomiske krise, Italien befinder sig i. Der har de senere år været mange selvmord blandt arbejdsløse og økonomisk desperate mennesker.

Landets nye indenrigsminister, Angelino Alfano, sagde da også i går, at der ikke umiddelbart er noget, der tyder på, at skyderiet havde noget med terror at gøre, men at der var tale om en enkelt persons tragisk kriminelle handling.

LÆS OGSÅ:Ældre mand prøver at trække Italien fri

Den nye koalitionsregering præsenterer sit program for det italienske parlament i morgen, hvor parlamentet også skal gennem en tillidsafstemning til regeringen. Premierminister Enrico Letta, der kommer fra socialistpartiet PD, har sagt, at han først og fremmest ønsker at gribe ind over for den høje arbejdsløshed, der nu er på 11,6 procent, og få gang i væksten. Han vil væk fra den hårde nedskæringspolitik, som blev ført under hans forgænger, Mario Monti.

Det har taget to måneder at få dannet regeringen, som foruden socialisterne består af personer fra Berlusconis parti PdL, fra Mario Montis liste samt af flere teknokrater, der er hentet udefra til vigtige poster. Det har vakt opsigt og kritik, at regeringen baserer sig på stemmer fra den tidligere premierminister, Silvio Berlusconi, men foreløbig har regeringen et bredt flertal bag sig i parlamentet.