Skudmassakre passer perfekt til Islamisk Stats propaganda

I takt med at Islamisk Stat taber terræn i Syrien og Irak, bliver fokus i højere grad rettet mod terrorangreb i Vesten. Terrorbevægelsen har hyldet massakren i Orlando, men gerningsmandens forbindelse til Mellemøsten er uklar

Uanset, hvad der har drevet Omar Mateen til angrebet på natklubben, er det udført lige efter IS’ drejebog, siger Magnus Ranstorp, forsker i terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi. Arkivfoto.
Uanset, hvad der har drevet Omar Mateen til angrebet på natklubben, er det udført lige efter IS’ drejebog, siger Magnus Ranstorp, forsker i terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi. Arkivfoto. .

Ingen ved med sikkerhed, hvad forbindelsen er mellem terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS) og den 29-årige Omar Mateen, der i weekenden dræbte 49 mennesker på en natklub for homoseksuelle i Orlando i USA. Alligevel gik der kun få øjeblikke fra, at nyheden om skyderierne kom ud, til IS’ propaganda-apparat annoncerede, at en IS-kriger var ansvarlig for rædslerne.

Ifølge flere amerikanske aviser ringede Omar Mateen til alarmcentralen inden angrebet og gav udtryk for sin støtte til IS. Detaljerne er dog uklare om, hvorvidt afghansk-amerikaneren har haft kontakt til ledelsen af IS i Syrien og Irak, og i hvilken grad han har været en del af den mest yderligtgående form for religiøse ekstremisme.

Men det spiller ingen rolle for IS. For uanset, hvad der har drevet manden til angrebet på natklubben, er det udført lige efter IS’ drejebog, siger Magnus Ranstorp, forsker i terror og radikalisering ved det svenske forsvarsakademi.

”Det er forventeligt, at IS tager ansvaret, når der sker noget i denne stil. Angrebet passer perfekt til deres propaganda, uanset om de i praksis har haft en finger med i spillet eller ej. Jeg vil kalde det en lavthængende frugt for dem,” siger han.

Det skyldes, at IS opererer på flere forskellige måder. En del af strategien er at udføre store, velkoordinerede terrorangreb, der er orkestreret fra ledelsen i Syrien. En anden vigtig del er at opfordre folk til at handle på egen hånd for derefter at tage ansvaret for det. IS kræver ikke andet af gerningsmændene, end at de inden angrebet offentligt dedikerer det til IS. Og det er de sværeste angreb at stille noget op imod, lyder det fra den israelske terrorekspert Ely Karmon.

”Den manglende koordinering er en af de største udfordringer for efterretningstjenesterne. Manden i Orlando er angiveligt blevet afhørt flere gange af politiet, uden at der har været nok grundlag for at anholde ham,” siger han til den statslige israelske radio, IBA.

IS-talspersonen Abu Muhammed al-Adnani havde på forhånd opfordret til, at den muslimske fastemåned, ramadanen, der begyndte i sidste uge, skulle blive en katastrofemåned for ”vantro”. Ramadanen er jævnligt blevet brugt af jihadistiske terrorbevægelser som en anledning til at udføre terror. I sin årlige tale i maj opfordrede al-Adnani IS-sympatisører til at angribe både USA og Europa under den hellige måned.

”Den mindste handling, du udfører i centrum af deres land, er langt mere værd for os end den største handling, vi selv udfører,” sagde han ifølge avisen The New York Times.

Når IS kommer med den slags opfordringer og tager skylden for angreb, uden at det beviseligt er direkte knyttet til gruppen, handler det ifølge Magnus Ranstorp om, at IS er under pres.

”De gør det for at give indtryk af, at de er stærkere, end de reelt er. IS lider i øjeblikket i både Irak og Syrien på grund af koalitionens angreb. Mere og mere af IS’ kamp hviler derfor på enkeltpersoners handlinger, fordi de er under så hårdt pres,” siger han.

Ifølge det amerikanske forsvarsministerium har IS tabt op mod 45 procent af det territorium, IS engang har haft magten over i Syrien og 20 procent af dets områder i Irak. Tilbagegangen for kalifatet har fået flere analytikere til at pege på, at IS som en plan b er begyndt at fokusere mere på terrorangreb både i Vesten og i Mellemøsten. Blandt andet har især den irakiske hovedstad, Bagdad, været hårdt ramt af selvmordsbomber de seneste måneder.