Slovakiet undskylder for tvangssterilisationer

Ifølge den slovakiske regering blev der udført tvangssterilisationer af romakvinder mellem 1966 og 1989.

Slovakiets regering har officielt undskyldt for tvangssterilisationer af romakvinder, der fandt sted gennem flere årtier.

Det skriver det slovakiske nyhedsbureau TASR.

Landets koalitionsregering kom med en udtalelse onsdag, hvor årene med krænkelser af menneskerettigheder blev fordømt.

Der blev også undskyldt til de berørte.

Ifølge regeringen blev sterilisationerne udført mellem 1966 og 1989 med det formål at begrænse antallet børn født af roma-minoritetsgruppen.

Dengang var landet en del af Tjekkoslovakiet. I 1993 blev Tjekkoslovakiet delt i Tjekkiet og Slovakiet.

Selv efter kommunismens fald i 1989 blev romakvinder på ulovlig vis presset til at lade sig sterilisere mellem 1990 og 2004 efter at have fået børn, erkender regeringen.

Menneskerettighedsorganisationer og Europarådet har i flere år krævet, at Slovakiet indrømmer år med systematisk krænkelser af menneskerettigheder mod romaerne, og at ofrene bliver kompenseret.

Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Dunja Mijatovic, hilser undskyldningen velkommen "som et første vigtigt skridt".

Det skriver hun på det sociale medie Twitter.

- Jeg ser nu frem til hurtige fremskridt med en tilgængelig og effektiv kompensation, skriver hun.

Det er kun muligt at anslå, hvor mange steriliseringer, der fandt sted. Men ifølge den slovakiske regerings romarepræsentant blev mindst flere tusinde kvinder berørt.

Tidligere på året blev et lovforslag i Tjekket gjort til lov med landets præsident, Milos Zemans, underskrift. Det gjorde, at kvinder, der blev steriliseret uden deres samtykke i perioden 1966 til 2012, ville blive tilbudt kompensation.

Det skrev The Guardian.

Kvinderne, hvoraf de fleste var romaer, ville blive tildelt 300.000 tjekkiske koruna - omkring 87.000 danske kroner - i kompensation.

Det er uvist, hvor mange kvinder, der blev berørt. Men forkæmpere mener, at der var flere hundrede ofre, skrev den britiske avis.

/ritzau/dpa