Slumområder og svage sundhedssystemer gør corona svær at kontrollere i Afrika

Antallet af coronasmittede er markant stigende i flere afrikanske lande. Eksperter frygter, at tætbefolkede slumområder vil gøre smittespredningen svær at kontrollere og peger på, at Afrikas mange udiagnosticerede hiv-syge kan være ekstra sårbare

Afrika er foreløbig sluppet forholdsvis billigt, hvad angår coronapandemien. Men det varer næppe ved, forudser sydafrikanske eksperter. Her er det rwandiske skoleelever, der bliver bedt om at vaske hænder, inden de vender hjem, nu da alle kostskoler i landet er lukket, efter at Rwanda i denne uge fik sit første coronatilfælde. – Foto: AFP/Ritzau Scanpix.
Afrika er foreløbig sluppet forholdsvis billigt, hvad angår coronapandemien. Men det varer næppe ved, forudser sydafrikanske eksperter. Her er det rwandiske skoleelever, der bliver bedt om at vaske hænder, inden de vender hjem, nu da alle kostskoler i landet er lukket, efter at Rwanda i denne uge fik sit første coronatilfælde. – Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Rabelani kører rutineret gennem Pretorias travle bycentrum med blikket rettet mod en af byens berygtede taxabusser. Overproppet med mennesker og slingrende mellem forskellige vejbaner suser taxaen fremad i fuld fart. Som Uber-chauffør i Sydafrikas hovedstad har Rabelani lært at manøvrere uden om uforudsigelige taxabusser og trafikpropper, men i løbet af de seneste uger har en ny trussel meldt sin ankomst. Den verdensomspændende coronavirus, der sidste uge blev erklæret for en pandemi – altså en global epidemi.

”Jeg er i kontakt med mange mennesker i løbet af en arbejdsdag, og mange af dem er udlændinge. Selvfølgelig er jeg nervøs for mit eget helbred,” siger Rabelani og trykker speederen i bund.

Netop i erkendelsen af, at den offentlige trafik kan blive en enorm smittespreder af coronavirussen i Sydafrika, har landets præsident, Cyril Ramaphosa, frarådet alle unødvendige rejser med taxaer, busser og fly. Tiltaget er bare et i rækken af adskillige restriktioner, der blev offentliggjort efter markant smittespredning sidste weekend i landet. Siden den første sydafrikaner testede positiv for virussen den 5. marts, er smittetallet torsdag oppe på 150 borgere. Sydafrika er dermed nu det land på kontinentet med næstflest smittetilfælde efter Egypten, der har registreret 210 smittetilfælde.

Smittespredningen er skredet langsomt frem på det afrikanske kontinent, siden det første tilfælde blev rapporteret i Egypten den 14. februar. Men eksperter forudser, at det vil blive svært – for ikke at sige umuligt – at standse virussens fremtog i Afrika. Dels er sundhedssektorerne mange steder hårdt pressede, og dels bor store dele af befolkningerne i slumområder, hvor det praktisk talt er umuligt at isolere syge.

I dette supermarked i Pretoria er folk i stigende grad begyndt at hamstre varer. Aviserne i forgrunden har coronasmitten på forsiden med en advarsel om, at det værste venter forude. – Foto: Nana Frederikke Fischer.
I dette supermarked i Pretoria er folk i stigende grad begyndt at hamstre varer. Aviserne i forgrunden har coronasmitten på forsiden med en advarsel om, at det værste venter forude. – Foto: Nana Frederikke Fischer.

Ian Sanne er professor i intern medicin og infektionssygdomme ved Witwatersrand Universitet i Johannesburg og ansat som rådgiver for sundhedsmyndighederne i Sydafrika. Han forklarer, at myndighederne på nuværende tidspunkt har identificeret hospitaler i hele landet, der har faciliteterne til at behandle og isolere smittede, og at man desuden forbereder sig på at rulle felthospitaler ud i nødstedte områder om nødvendigt. Alligevel frygter han konsekvenserne af et omfattende udbrud.

”Vi har bedre ressourcer end resten af det sydlige Afrika, men også større risici, for vi er formentlig det land i det sydlige Afrika med den tættest befolkede uformelle boligsektor. Overvejende på grund af migration fra Zimbabwe, Botswana, Mozambique og andre lande nord for os” siger han og uddyber:

”Når smitten rammer den uformelle boligsektor, hvor folk bor tæt, og hvor der bor mange migranter, der rejser frem og tilbage over landegrænser, tror jeg, at situationen bliver meget svær at håndtere, og antallet af smittede vil vokse drastisk.”

Mens de mange slumområder udgør en stor udfordring i forhold til at inddæmme smittespredningen, peger Ian Sanne på en anden vanskelig opgave, hvis virussen breder sig. Nemlig håndteringen af kontinentets mange udiagnosticerede hiv-smittede, der alene i Sydafrika anslås at tælle to millioner mennesker.

”Vi har en hiv-epidemi, og min store bekymring er, hvordan de udiagnosticerede hiv-smittede vil reagere på virussen. Der findes ikke data for hiv-smittedes reaktion på corona, men ved vi, at de er i markant større risiko for at blive alvorligt syge af almindelig influenza og har en højere dødelighed,” siger han og forklarer, at også landets store befolkningsgruppe med ubehandlet tuberkulose formentlig vil være særligt udsatte.

”Jeg vil ikke være en sortseer, men jeg tror hellere, vi må forberede os på et meget større udbrud, end andre lande har oplevet,” siger han.

Sydafrika er som mange lande på kontinentet kendetegnet ved en svag offentlig sundhedssektor presset af dårlig økonomi og underbemanding. Netop derfor bekymrer corona-udbruddet Anton Stoltz, der leder afdelingen for infektionssygdomme ved Pretoria Universitet, og som er ansat på Steve Biko Universitetshospital. Sammen med sit team har han indtil videre testet over 60 patienter for coronavirussen. Alle har foreløbig været negative, men han regner ikke med, at det billede fortsætter længe.

”Jeg er overbevist om, at smitten snart begynder at sprede sig i lokalsamfundet, og det vil blive begyndelsen på et boom i smittetilfælde. Jeg tror, at vi inden for de næste 10 dage vil befinde os midt i et fuldkomment udbrud,” siger han.

I den situation er det helt afgørende, at befolkningen holder social afstand, men det vil især blive udfordrende i slumområder, hvor mange mennesker bor tæt på få kvadratmeter, forudser Anton Stoltz.

”Det er en meget svær opgave at få folk til at holde social afstand, især i de fattige områder, men det er afgørende for, at vi ikke mister kontrollen med udbruddet, som vi for eksempel ser i Italien, hvor sundhedsvæsenet er overvældet af smittede. Det er vigtigt, at vi flader kurven af smittede ud,” siger han.