Små lande klarer sig bedst i globaliseringen

Danmark og andre mindre lande står stærkt i globaliseringen, ifølge ny rapport fra den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung

Landene i ”top-fem” har det til fælles, at de er mindre, men veludviklede lande. Desuden er de med i EU’s indre marked, som Norge og Schweiz også har adgang til. I top 20 over de lande, der har mest gavn af globaliseringen, er det kun Canada som nummer 11, der kan konkurrere med de europæiske lande. Billedet er fra Novo Nordisks fabrik i Kalundborg.
Landene i ”top-fem” har det til fælles, at de er mindre, men veludviklede lande. Desuden er de med i EU’s indre marked, som Norge og Schweiz også har adgang til. I top 20 over de lande, der har mest gavn af globaliseringen, er det kun Canada som nummer 11, der kan konkurrere med de europæiske lande. Billedet er fra Novo Nordisks fabrik i Kalundborg. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Lave handelsbarrierer og en traditionel eksportorienteret skandinavisk økonomi. Sådan forklarer den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung, at Danmark ligger som nummer fem i deres netop offentliggjorte globaliseringsindeks. Listen toppes af Irland, efterfulgt af Holland, Belgien og Schweiz.

Landene i ”top-fem” har det til fælles, at de er mindre, men veludviklede lande. Desuden er de med i EU’s indre marked, som Norge og Schweiz også har adgang til. I top 20 over de lande, der har mest gavn af globaliseringen, er det kun Canada som nummer 11, der kan konkurrere med de europæiske lande.

”Vi har ikke gjort effekten af det indre marked op for sig selv, men det er klart, at det spiller ind, at der er en høj integration mellem landene,” forklarer projektleder Cora Francisca Jungbluth fra Bertelsmann Stiftung, som også har inddraget sociale forhold og politik i deres målinger.

”Tallene fra Bertelsmann Stiftung bekræfter, at frihandel er positivt for økonomien, og at Danmark er et af de lande, der har størst gavn af globaliseringen, fordi vi har en lille åben økonomi, som handler med hele verden,” siger analysechef Malthe Mikkel Munkøe fra brancheorganisation Dansk Erhverv.

Han fremhæver, at megen dansk produktion sker i højværdikæder, hvor eksempelvis design bliver udviklet i Danmark, mens selve produktionen er flyttet til andre lande.

Tyske Cora Francisca Jungbluth understreger, at nok er globalisering et gode, men der er også forbehold.

”Der er både vindere og tabere i globaliseringen, hvor det også sker, at job forsvinder som følge af globaliseringen. Selv i lande, hvor det går godt, er der mennesker, der er hægtet af. De vil være mere modtagelige for nationalistiske argumenter om at lukke grænser og bringe arbejdspladser tilbage til deres eget land,” siger hun.

Den amerikanske præsident Donald Trump har skabt stor opmærksomhed om problemet med blandt andet sit budskab om ”America First” og ”Make America great again”, men modstanden mod globaliseringen har været en tendens, siden den økonomiske krise begyndte i 2007, fremhæver Cora Francisca Jungbluth. Det er ikke noget, der er kommet med Trump, Brexit og indvandrerdebatten i EU.

”Når folk føler, at deres levestandard er truet, er der en tendens til at søge tilbage mod tidligere bedre tider, og der er en højrefløj, der hægter sig på den debat. Vi ser selv i Tyskland, at du ikke længere kan nå folk med økonomiske argumenter på grund af frygten for indvandrere,” siger hun.

Løsningen er for politikerne at huske de mennesker, der bliver tabt bag den fremadstormende globaliseringsvogn.

”Under vognen er der tabere. Det er vigtigt for de politiske beslutningstagere at fokusere på de grupper, så de får social sikkerhed og et uddannelsessystem, der kan samle dem op,” siger hun.