Snæver afstemning: Britiske læger opgiver modstand mod dødshjælp

Flertal blandt briterne er for at lovliggøre dødshjælp. Både læger og kirken er splittede

Den seneste måling fra meningsmålingsinstituttet YouGov viser, at et stort flertal på 73 procent af briterne ønsker, at den nuværende lov bliver ændret.
Den seneste måling fra meningsmålingsinstituttet YouGov viser, at et stort flertal på 73 procent af briterne ønsker, at den nuværende lov bliver ændret. Foto: Gary Waters/Ikon Images/Ritzau Scanpix.

I oktober gøres der et nyt forsøg i det britiske parlament på at vedtage en lov, som lovliggør hjælp til selvmord. Og forslaget, det har fået et rygstød fra den britiske lægeforening, The British Medical Association. Foreningen har hidtil haft som erklæret politik, at læger ikke skal hjælpe folk med at tage deres eget liv – heller ikke selvom de er uhelbredeligt syge og lider.

Men i en uhyre snæver afstemning på foreningens nylige årsmøde stemte 49 procent af de delegerede for, at lægeforeningen indtager en neutral holdning. 48 procent ville holde fast i modstanden, mens tre procent undlod at stemme. Kritikere siger, at den neutrale tilgang i praksis er et stiltiende ja til, at læger kan hjælpe syge mennesker med at afslutte livet.

Spørgsmålet bliver også diskuteret ivrigt i religiøse kredse. Den teologiske debat er blandt andet foregået i det lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal. Her skrev den tidligere ærkebiskop af Canterbury George Carey sammen med blandt andre den liberale rabbiner Jonathan Romain et indlæg, hvor de argumenterede for hjælp til at afslutte livet med udsagnet: ”Der er ikke noget helligt i at lide”.

Mens George Careys efterfølger, Rowan Williams, der var ærkebiskop fra 2002 til 2012, er kategorisk imod at hjælpe folk med at tage deres eget liv.

”Vi skal være bevidste om presset på alvorligt syge patienter for at tage visse beslutninger. Et pres, som meget forståeligt kommer fra deres hårdt pressede familier og et hårdt presset sundhedsvæsen.”

Den holdning bliver også understreget af formanden for udvalget for lægevidenskabelig etik i Church of England, pastor Brendan McCarthy, som fastslår, at palliativ pleje er den bedste løsning. Som omtalt i Kristeligt Dagblad i onsdags er opbakningen til aktiv dødshjælp faldet fra 72 til 62 procent i Danmark siden 2017. Selvom der stadig er et markant flertal, så er tendensen vendt.

Den seneste måling fra meningsmålingsinstituttet YouGov viser, at et stort flertal på 73 procent af briterne ønsker, at den nuværende lov bliver ændret.

Siden 1997 har der været fire forsøg i parlamentet på at indføre en form for dødshjælp – uden held.

Det tværpolitiske medlem af Overhuset Molly Meacher gør et nyt forsøg i næste måned. Hun vil gøre det lovligt for personer med en forventet levetid på højst seks måneder at afslutte deres liv, hvis de ellers mentalt er i stand til at tage beslutningen selv. Og det skal godkendes af to læger og en landsretsdommer.

Molly Meacher er tillige formand for foreningen Dignity in Dying – En værdig død – og er glad for den nye politik i den britiske lægeforening.

”Folk kan ikke længere påstå, at alle læger er imod en ændring af loven om dødshjælp,” siger hun til avisen The Times.

Over for hende står gruppen Care Not Killing – Pleje og ikke drab. Her er direktøren dr. Gordon Macdonald skuffet over lægeforeningens holdning.

”Den nuværende lov beskytter sårbare mennesker, og der er ikke behov for at ændre den. Vi er naturligvis skuffede over den splittelse, som afstemningen udstiller,” siger Gordon Macdonald til avisen Daily Mail.