Somalia har verdensrekord i at rekruttere børnesoldater

Væbnede grupper har nemmere ved at rekruttere børn end voksne i Afrikas voldelige konflikter. Værst ser det ud for børnene i Somalia, viser en ny rapport fra FN

Somalia har verdensrekord i at rekruttere børnesoldater
Foto: Feisal Omar / Reuters / Ritzau Scanpix.

Somalia er det farligste land i verden at være barn i, når det gælder seksuel vold og risikoen for at blive rekrutteret som børnesoldat. Og udviklingen gik i den forkerte retning i det østafrikanske land i 2018. Somalia topper ligeledes listen over antallet af børn, der er blevet udsat for voldtægt eller anden seksuel vold.

Det viser FN’s seneste rapport om børn i væbnede konflikter i 20 forskellige lande, som den internationale hjælpeorganisation Red Barnet har analyseret.

Det seneste år har Somalias officielle regering øget presset på væbnede grupper som den islamistiske terrororganisation al-Shabaab. Formodentlig hænger stigningen i rekrutteringen af børnesoldater sammen med denne udvikling, lyder det fra Jakob Eilsøe-Mikkelsen, der er ansvarlig for Afrika hos Red Barnet Danmark. Han følger udviklingen i Somalia tæt og besøgte senest landet i april.

”Presset kan betyde, at de væbnede grupper er kommet mere i defensiven og er nødt til at ty til at rekruttere børn,” siger han.

I alt 2300 somaliske børn blev sidste år rekrutteret som børnesoldater i det borgerkrigshærgede land. Det er 173 flere end året før, og betydeligt flere end i Nigeria, som med 1947 rekrutterede børnesoldater er det næste land i rækken af lande, hvor der bliver rekrutteret flest børn af væbnede grupper.

Den negative udvikling kommer ikke bag på Francis Onditi, seniorforsker ved Riara University i Kenyas hovedstad, Nairobi, og ph.d. i forholdet mellem det civile samfund og militæret.

Han peger på, at der i afrikanske lande typisk er tæt sammenhæng mellem intensivering af væbnede konflikter og antallet af børn, der bliver dræbt og lemlæstet.

”Der er sjældent tale om formelle hære, men om væbnede grupper, som typisk rekrutterer bløde mål som børn fra lokalsamfundene, når konflikterne står på,” siger han til den kinesiske tv-station CGTN.

Men når det gælder stigningen i seksuel vold mod somaliske børn, i særdeleshed piger, skyldes udviklingen ikke nødvendigvis en intensivering af konflikten i landet. Det stigende tal kan også skyldes, at flere overgreb bliver anmeldt.

Jakob Eilsøe-Mikkelsen peger på, at der er ved at finde et holdningsskifte sted i Somalia. Tidligere har seksuelle overgreb været et tabu og er blevet håndteret internt mellem familierne – tit med den løsning, at pigen er blevet gift med sin overgrebsmand. Nu er den somaliske regering imidlertid i gang med at forberede en ny lov, der kriminaliserer seksuelle overgreb.

”Der er ved at vokse en ny åbenhed frem i Somalia, som gør det muligt at tale om seksuelle overgreb. Stigningen i rapporterede tilfælde hænger sandsynligvis sammen med, at der tidligere har fundet en massiv underrapportering af seksuelle overgreb sted. Dét er nu ved at ændre sig,” siger han.