Sommerlejr rykker ud af Utøyas skygge

Unge socialdemokrater på lejr for første gang siden Breiviks massedrab

Unge socialdemokrater på lejr for første gang siden Breiviks massedrab. De mødes i Guldsrud få kilometer fra Utøya. Utøya, som ellers har været hjemsted for sommerlejre siden 1960'erne, er stadig langtfra klar til besøg efter terrorangrebet for to år siden. Arkivfoto.
Unge socialdemokrater på lejr for første gang siden Breiviks massedrab. De mødes i Guldsrud få kilometer fra Utøya. Utøya, som ellers har været hjemsted for sommerlejre siden 1960'erne, er stadig langtfra klar til besøg efter terrorangrebet for to år siden. Arkivfoto. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN Denmark.

Sidste år var tragedien på Utøya for tæt på for de unge nordmænd i Arbejderpartiets ungdomsforbund, AUF. Den traditionsrige sommerlejr, som er kulminationen på årets arbejde i de lokale forbund, blev aflyst. I år fejrer mere end 1000 politisk aktive unge, at det er 110 år siden, at norske unge oprettede et socialdemokratisk ungdomsforbund. De mødes i Guldsrud få kilometer fra Utøya. Utøya, som ellers har været hjemsted for sommerlejre siden 1960erne, er stadig langtfra klar til besøg efter terrorangrebet for to år siden. Det samme føler mange af de unge AUFere, og flere har meldt fra, fordi begivenhederne stadig er for tæt på. Mange andre er i stedet kommet til.

Da Jens Stoltenberg i går trådte op mod tribunen foran en bakke dækket af socialdemokratisk ungdom, blev han mødt af et bifald, der varede flere minutter. Statsministeren virkede afslappet på trods af det kommende stortingsvalg den 9. september, som regeringen ser ud til at tabe. Han talte om sin første ungdomslejr i 1974 og berørte kort Anders Behring Breiviks massedrab, der kostede 69 livet på Utøya og otte i Oslo.

LÆS OGSÅ: Unge nordmænd indleder første sommerlejr efter Utøya

AUF er en organisation, som altid ser ud mod verden. Men 22. juli så verden mod AUF. De så terrorens frygtelige ansigt. Men de så også noget andet: et AUF, som ikke råbte på hævn, men som stod fast på sine værdier. De så et AUF, som blev et forbillede. Det, at I stod fast på jeres værdier, gør det muligt for mig at tale om disse værdier, sagde Stoltenberg.

Foran et lærred påmalet et fredstegn og en megafon berørte Jens Stoltenberg de værdier, der altid har kendetegnet idealismen i AUF: retfærdighed, mangfoldighed og fattigdom. Delegationer fra hele landet lyttede til talen, og størstedelen af de forsamlede er nye i AUF. I tiden efter den 22. juli 2011 voksede organisationen fra 9000 medlemmer til næsten 14.000. Medlemstallet ligger stadig på godt 13.000, hvoraf 1000 var meldt til lejren.

Under hele lejren er talstærkt politi og sikkerhedsvagter til stede, men trods de særlige omstændigheder har målet hele tiden været at holde en så normal sommerlejr som muligt. Det er lykkedes så vidt muligt, siger AUF-leder Eskil Pedersen.

Jeg er stolt over, at vi tager skridtet og holder vores første sommerlejr siden 22.juli-angrebet. Vi oplever et dybt engagement, og jeg tror på fremtiden. Vi forsøger at gøre alting som normalt. Det fortjener de unge, siger han til Dagbladet.

Udover Jens Stoltenberg deltager flere ministre i årets sommerlejr og flere overnatter på lejren. Ifølge Eskil Pedersen kommer der til at gå flere år, før Utøya igen lægger ø til AUFs sommerlejre.