Sonia meldte terroristen bag Paris-angrebet. Nu lever hun i skjul

Onsdag begynderretssagen mod de medskyldige i terrorangrebet i Paris i 2015. Et af hovedvidnerne lever nu under falsk identitet

Der blev lagt blomster og tændt lys ude foran spillestedet Bataclan i Paris flere dage efter, at spillestedet samt fire fortovscaféer blev udsat for et terrorangreb af Islamisk Stat tilbage i 2015, hvor 130 personer mistede livet.
Der blev lagt blomster og tændt lys ude foran spillestedet Bataclan i Paris flere dage efter, at spillestedet samt fire fortovscaféer blev udsat for et terrorangreb af Islamisk Stat tilbage i 2015, hvor 130 personer mistede livet. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix.

Hun er blevet kendt som ”Sonia”, men hendes rigtige navn er hemmeligt. Ligesom den nye identitet, hun lever under et eller andet sted i Frankrig. Det eneste, man ved om Sonia, er, at hun har spillet en afgørende rolle i jagten på de terrorister, som den 13. november 2015 forvandlede fire fortovscaféer og spillestedet Bataclan i Paris til en krigsscene med 130 døde og omkring 400 sårede.

Hun bliver et af hovedvidnerne i den historiske retssag, som begynder onsdag i Paris. Efter sidste års retsopgør mod de medskyldige i angrebet på satiremagasinet Charlie Hebdo er dette den største terrorsag nogensinde i Frankrig.

Og hvis ikke Sonia havde ringet til politiet, havde selvmordsterrorister formentlig udløst et nyt blodbad blot fem dage senere. Siden har hun levet under jorden – som en skygge under konstant politibeskyttelse.

”Jeg har betalt en høj pris, for jeg har ikke længere noget liv. De har taget mit navn, min fortid, alle billederne af mine børn. Alt, hvad der kunne identificere mig. Jeg har mistet mit arbejde, min omgangskreds. Alt. Men når jeg kigger ud af vinduet og ser mennesker, der lever og tager sig af deres børn, tænker jeg, at det er det hele værd. Jeg har reddet menneskeliv, og det er det eneste, der tæller,” har Sonia fortalt i et af sine sjældne interview med tv-stationen RTL.

I november 2015 havde Sonia givet husly til en ung, lidt marginaliseret kvinde, Hasna Aït Bouhlacen, som ikke havde noget sted at bo. Den 15. november – to dage efter terrorangrebet i Paris – bad Hasna hende om at køre til bydelen Aubervilliers for at hente hendes fætter. Sonia indvilgede, men blev overrasket, da fætteren ikke ventede ved en opgang, men sprang ud af et buskads, hvor han skjulte sig.

Hendes overraskelse voksede til frygt, da han uden omsvøb pralede af, at han vidste, hvem der havde begået attentaterne i Paris to dage tidligere. Og at et nyt var under opsejling.

Manden, hun havde samlet op, var Abdelhamid Abaaoud, en af de to hovedmænd, som fra Islamisk Stats ”hovedstad”, Raqqa i Syrien, havde planlagt angrebet i Paris. Abaaoud havde selv holdt et af de maskingeværer, der blev brugt til at meje cafégæsterne ned med. Og nu kørte Sonia ham og Hasna til et skjulested i bydelen Saint Denis.

”Han havde en bøllehat på hovedet, en pilotjakke på og orange sportssko. Han var stolt af det, han havde gjort,” har Sonia fortalt til RTL.

Efter at have tænkt sig om ringede Sonia 197, nummeret til tip om terrorangrebet. Tre dage senere stormede politiet den lejlighed i Saint Denis, hvor Abdelhamid Abaaoud holdt sig skjult. Han blev dræbt sammen med Hasna Aït Bouhlacen og Chakib Akrouh, der også havde deltaget i angrebet.

Sonia blev dermed en heltinde, der forhindrede et nyt attentat. Men fra dette øjeblik gav hun afkald på sit eget liv. Hun har ingen officiel fortid, ingen eksamensbeviser, intet cv, der kan skaffe hende et arbejde. Hun skifter jævnligt bopæl. En dag havde nogen skrevet ”terrorist-stikker” på muren til hendes ejendom, uden at man ved, om det var rettet mod hende. Nu skal hun stå over for de 20 terrorister, som sidder på anklagebænken sigtet for meddelagtighed i angrebet i et retsopgør, der er berammet til 145 retsmøder.

”Jeg havde ikke kunnet leve med, at flere mennesker var blevet dræbt. Og nu vil jeg vise dem, at jeg ikke er bange,” siger Sonia til RTL.