Prøv avisen

Sorg afløses af bebrejdelser efter Barcelona-angreb

”Vi er ikke bange,” lyder oversættelsen af den spanske tekst på et stykke pap, der er placeret mellem tøjbamser og lys på det sted, hvor den bil, der blev brugt i torsdagens terrorattentat, stoppede. Foto: Emilio Morenatti/AP/ritzau

Spanske medier kritiserer manglen på koordination og efterforskning, og en avis antyder, at angrebene, der kostede 14 menneskeliv, kunne være undgået

Næppe er Spaniens officielle landesorg forbi efter terror-attentaterne i Barcelona og strandbyen Cambrils i torsdags, før kritikken og bebrejdelserne er begyndt at dukke op. Sammenholdet mellem tavse og triste politikere og øvrighedspersoner fra Catalonien og resten af Spanien ser ud til at vare nogle dage endnu. I hvert fald på overfladen og sikkert indtil den planlagte store masseprotest mod terrorisme i Barcelona på lørdag, hvor tusinder vil manifestere deres afsky for terror og ære de omkomne og de sårede.

Men ellers er pingpong- kritikken og spydighederne mellem Madrid og Barcelona igen ved at vende tilbage. Både mellem politikere og medier. Flere spanske medier har gjort et stort nummer ud af, at den catalonske indenrigsminister, Joaquim Forn, har skelnet mellem catalonske og spanske ofre blandt de 13, der omkom i torsdags, da én af terroristerne kørte dem ned med en varevogn på hovedstrøget, Ramblaen, i Barcelona. Og to af de største dagblade, El País og El Mundo, har fokuseret på, at den regionale regeringschef Carles Puigdemont få timer efter angrebene skulle have sagt, at ”attentaterne ikke ændrer køreplanen henimod skilsmisse fra Spanien”, som skal kulminere med en folkeafstemning den 1. oktober.

Puigdemonts udtalelser kan være blevet overfortolket eller ligefrem manipuleret af de to aviser og senere af andre medier. Ifølge netavisen Publico sagde Puigdemont i et interview med radiostationen Onda Cero, at ”det ikke er tidspunktet at tale om separations-processen”, og faktisk ikke andet.