Sorg forvandlet til vrede og frygt i Sri Lanka

Nu da srilankanerne er begyndt at begrave deres døde efter påskens terrorangreb, meldes der om stigende hævnaktioner mod muslimer

Massebegravelserne som her i Negombo er et tydeligt billede på den sorg, der tynger den srilankanske befolkning efter påskens terrorangreb. –
Massebegravelserne som her i Negombo er et tydeligt billede på den sorg, der tynger den srilankanske befolkning efter påskens terrorangreb. – . Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/Ritzau Scanpix.

Stemningen var ikke kun tynget af sorg, da de første ofre for påskens terrorangreb blev begravet ved St. Sebastian’s kirke i Negombo i tirsdags. De pårørende viste sorgen gennem skrig eller tårer, men flere udviste også en helt anden form for afmagt. Buddhistiske K.S. Manike havde taget sin teenagesøn med for at bede, og hun beskrev et voksende ønske om hævn blandt den srilankanske befolkning.

”Når en sengelus bider, vil du slå dem alle ihjel. Sådan er det i Sri Lanka lige nu,” sagde hun til den amerikanske avis The New York Times.

Indtil videre har terrorangrebet i Sri Lanka krævet over 350 liv, hvoraf største-delen var srilankanere. Det er det mest blodige angreb, siden borgerkrigen mellem regeringen og De Tamilske Tigre sluttede for 10 år siden.

Amila Thushranga, der er lærer på en lokal skole, var mødt op til massebegravelsen, og han gav et perspektiv på, hvor mange srilankanere der er ramt af angrebet på hans lokalsamfund.

”Hvert andet hus skal holde en begravelse i dag,” sagde han til den britiske avis The Guardian.

Den 35-årige forretningsmand Suresh Kumara var en af dem, der udtrykte voldsom vrede mod muslimer.

”Jeg har lyst til selv at dræbe muslimer i et selvmords-angreb. Jeg mistede venner og familiemedlemmer i angrebet på kirken,” sagde Suresh Kumara til The New York Times.

Og Suresh Kumara er ikke ene om at have de tanker. De seneste dage er der meldt om hærværk mod butikker, der er ejet af muslimer, og flere muslimske familier har forladt deres hjem af frygt for deres naboer. Det sker på trods af, at eksempelvis menigheden fra den lokale moské i Negombo har tilbudt bloddonationer til hospitalerne og har hængt et banner op på moskéen med ordene ”vores dybeste medfølelse”. Det muslimske mindretal udgør omkring 10 procent af befolkningen i østaten i Det Indiske Ocean.

Zareena Begum bor i Sri Lankas hovedstad, Colombo, og er en af de muslimer, der er bekymret for mulige hævn-aktioner.

”Jeg ved, at nogle er vrede på muslimer. Spædbørn, der blev båret af deres mor, blev dræbt. Jeg har aldrig forestillet mig det had, som er i hjerterne på de personer, som udførte angrebene. Had må ikke lede til mere had,” siger Zareena Begum med tårer i øjnene til netmediet Al Jazeera og tilføjer:

”Vi har gemt os derhjemme. Vi er bange for at gå ud.”

Det er dog langt fra alle, der pønser på at tage hævn over muslimerne i Sri Lanka. Præsten Sanjeewa Appuhamy, der prædiker i sognet, hvor St. Sebastian’s kirke ligger, hørte braget fra eksplosionen og så rædslerne, som den forårsagede i Negombo. Han mener ikke, at landets befolkning kommer videre ved at pege fingre ad minoriteter.

”Vi bør tænke over, hvad vi er nødt til at gøre for at forhindre, at lignende hændelser finder sted i vores samfund. Vi er kristne, og vi må undersøge denne tragedie på en tålmodig måde uden at være anklagende,” siger han til det katolske nyhedsbureau AsiaNews.

Det er stadig uklart, hvem der har planlagt og udført angrebet, som Islamisk Stat har taget skylden for. De srilankanske myndigheder mistænker den lokale islamistiske gruppe National Thowheed Jamaath (NTJ) for at stå bag angrebet i samarbejde med en international terrorgruppe.

Og i går sagde næstformanden i Sri Lankas Muslimske Råd, Hilmy Ahmed, ifølge nyhedsbureauet AFP, at han allerede for tre år siden informerede myndighederne om NTJ’s formodede leder, prædikanten Zahran Hashim. Andre muslimske ledere har også advaret myndighederne om Zahran Hashim, som angiveligt sammen med andre islamister ses på en video, der er lagt på internettet af Islamisk Stat.