Sovjetnostalgi og energikrise præger valg i Bulgarien

For fjerde gang siden april 2021 går Bulgarien til valg. Prorussiske partier er blomstret op efter invasion.

Kiril Petkov, leder af det liberale parti PP, taler ved et vælgermøde få dage inden søndagens valg i Bulgarien.
Kiril Petkov, leder af det liberale parti PP, taler ved et vælgermøde få dage inden søndagens valg i Bulgarien. Foto: Spasiyana Sergieva/Reuters.

Søndag går Bulgarien, EU's fattigste nation, til valg. Igen.

Det er fjerde gang siden april 2021, at landets indbyggere skal afgive deres stemme.

Balkanlandet har været præget af politisk ustabilitet siden starten af 2021. Her tabte den mangeårige premierminister, Bojko Borisov, og hans konservative parti Gerb magten. Det skete efter massive demonstrationer mod korruption.

Nu er den 63-årige regeringsveteran kampklar igen. Søndag går han til valg med sloganet "Stærkere end kaos".

Han har især ført valgkamp på sin erfaring - hvad han i øvrigt mener, at hans konkurrenter mangler.

Det gælder ifølge Borisov især den 42-årige centrumliberale leder Kiril Petkov, en tidligere iværksætter og student fra Harvard University i USA.

Helt regeringsgrøn er Petkov og hans parti, Vi Fortsætter Forandringen (PP), dog ikke.

Han blev premierminister i december 2021, men blev i juni væltet ved en tillidsafstemning i landets parlament efter kun et halvt år på posten. Dermed måtte hans vakkelvorne firepartiregering gå af.

Søndagens valg kommer samtidig med, at Bulgarien står overfor en lammende energikrise. I april lukkede den russiske gasleverandør Gazprom for forsyningen til Bulgarien.

Det har sammen med en opblomstring af prorussiske partier domineret valgkampen i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Bulgarien har både tætte historiske og kulturelle bånd til Rusland. Derfor har krigen skabt splittelse blandt bulgarerne.

- Bulgarien er splittet mellem nostalgi for Sovjetunionen på den ene side og EU og modernitet på den anden, siger Goergy Kiriakov, der er politisk analytiker.

Kiril Petkov står svagt blandt de prorussiske bulgarere. Det skyldes udvisningen af 70 russiske diplomater og en strid over gasforsyningen med Gazprom.

Bojko Borisov har derimod er kendt for at balancere en delikat balance mellem EU på den ene side og Rusland og Tyrkiet på den anden.

/ritzau/AFP