Spanien vil legalisere aktiv dødshjælp

Opposition beskylder regeringen for at bruge nazimetoder. Pårørende til alvorligt syge håber på snarlig lov

Meget tyder på, at loven om aktiv dødshjælp og assisteret selvmord vil blive vedtaget i Spanien, selvom der er stor borgerlig modstand, og det fyger med beskyldninger og sammenligninger med nazisternes udryddelser.
Meget tyder på, at loven om aktiv dødshjælp og assisteret selvmord vil blive vedtaget i Spanien, selvom der er stor borgerlig modstand, og det fyger med beskyldninger og sammenligninger med nazisternes udryddelser. Foto: Peter Nick/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

Efter at have forsøgt flere gange før ser det ud til, at det socialistiske spanske regeringsparti PSOE nu får en lov igennem, der vil gøre både aktiv dødshjælp og assisteret selvmord legalt. Alt tyder på, at loven vil blive vedtaget, selvom der er stor borgerlig modstand, og det fyger med beskyldninger og sammenligninger med nazisternes udryddelser.

Efter at PSOE dannede ny regering i starten af januar, er der tilsyneladende flertal bag forslaget, der nu behandles i et parlamentsudvalg, inden det skal til afstemning. Sundhedsminister Salvador Illa sagde under fremlæggelsen, at hun regner med, at det bliver vedtaget inden sommer. Og på Twitter har premierminister Pedro Sánchez opfordret parlamentarikerne til at arbejde hurtigt:

”Vi ved, at mange mennesker venter (på loven, red.). Der er ingen tid at spilde.”

Han hentyder blandt andet til Ana Moskera, en 52-årig kvinde fra Guipúzcoa, der har haft sygdommen als i 15 år og sagt til sin familie, at hun gerne vil have, at de hjælper hende med at dø, når hun ikke længere kan drikke vand selv.

”Vi håber, at loven når at komme inden, men hvis ikke, så er det lige meget. Jeg vil følge hendes ønske og ikke lade hende lide,” siger hendes mand, Juanjo Uría, til avisen El Periodico.

Flere lignende sager har de senere år vakt stor opmærksomhed i Spanien, især da Ángel Hernandez i april sidste år blev anholdt, efter at han havde hjulpet sin 61-årige hustru, Maria José Carrasco, også uhelbredeligt syg af als gennem næsten 30 år, til at dø.

”Hun bad mig mange gange om at hjælp til at dø,” har han fortalt til dagbladet El Pais.

Men parret var bange for den straf, han kunne få, og især han tøvede derfor med at tage den endelige beslutning, indtil de en dag hørte Pablo Casado, lederen af det store borgerlige oppositionsparti PP.

”Vi hørte Pablo Casado sige, at eutanasi ikke var et problem i Spanien. Jeg hørte min kone skrige af smerte, og det var dér, at jeg besluttede, at jeg var nødt til at vise, at jo, der er et problem,” har han forklaret.

Da hans hustru var død, offentliggjorde Hernandez en video af deres sidste samtale, hvor han spurgte hende, om hun var klar til at dø.

”Jo før, jo bedre,” svarede hun.

Han venter nu på, at sagen kommer for retten. Og Hernandez fortæller til El Pais, hvor bange han var for, at det middel, han havde købt på internettet, ikke skulle virke godt og hurtigt:

”Med en lov om aktiv dødshjælp kunne hun have fået en mindre smertefuld død, hun kunne også have fået lov til at dø før, at jeg kunne gøre det for hende, og jeg ville ikke som nu blive retsforfulgt for at gøre, hvad hun bad mig om.”

Tre meningsmålinger inden for de seneste tre år har vist, at et flertal på mellem 84 og 87 procent af befolkningen er for aktiv dødshjælp, men oppositionen forsøger at vende stemningen.

José Ignacio Echániz fra det borgerlige PP siger til tv-kanalen laSexta, at ”socialisterne vil bruge eutanasi som en sparepolitik”.

”Hver gang et menneske dør eller bliver bragt i døden gennem eutanasi, så sparer staten. Så de gør det for at undgå udgifter til velfærd,” lyder anklagen fra Echániz.

Det ultrahøjrenationale parti Vox er endnu hårdere i kritikken. Ordføreren Lourdes Méndez har fra parlamentets talerstol beskyldt regeringen for at installere ”en dødsmaskine” og bruge de samme argumenter ”som Det Tredje Rige”.

Også den katolske kirke i Spanien prøver at stoppe lovforslaget.

”Løsningen kan ikke ligge i at få den person, der lider, til at forsvinde,” siger biskoppen fra Valladolid, Luis Argüell, ifølge regionalavisen Diario Sur.

Også i det andet land på den iberiske halvø, Portugal, tog parlamentet i går fat på behandlingen af lovforslag om aktiv dødshjælp. I håb om at stoppe det prøver den katolske kirke og andre modstandere nu at få en folkeafstemning om spørgsmålet.