Spansk filosof: Separatismen er en farlig virus, der vil sprede sig, hvis den ikke bekæmpes

Den spanske filosof, forfatter og samfundsdebattør Fernando Savater tror ikke på, at regionsvalget i Catalonien på torsdag vil bremse separatismen. I en ny bog advarer han om, at den vil sprede sig som en virus i Spanien og i resten af Europa, hvis den ikke bekæmpes

Med sin baskiske baggrund har Fernando Savater haft separatismen tæt inde på livet og nu skrevet en bog for at advare catalonierne: ”Netop som jeg troede, at uhyret var nedkæmpet i Baskerlandet, så dukker det op i Catalonien i form af en narcissistisk separatisme.” –
Med sin baskiske baggrund har Fernando Savater haft separatismen tæt inde på livet og nu skrevet en bog for at advare catalonierne: ”Netop som jeg troede, at uhyret var nedkæmpet i Baskerlandet, så dukker det op i Catalonien i form af en narcissistisk separatisme.” – . Foto: Jens Ulrich Pedersen.

”Frie mennesker bør aldrig spørge, hvad der vil ske, men hvad de kan gøre.”

Den spanske filosof og forfatter Fernando Savater mener, at den spanske regering har ventet for længe på, hvad der ville ske i Catalonien, i stedet for selv at gøre noget for at bremse separatismen.

”Mariano Rajoy (Spaniens premierminister, red.) har været alt for gavmild overfor separatisterne i Catalonien. Det bør man være over for de fattige og de svage, men ikke over for dem, som ønsker at ødelægge samlivet med cataloniere og spaniere, der ikke tænker som dem,”siger Fernando Savater, der netop har udgivet en bog, hvori han advarer om, at separatismen vil sprede sig i Spanien og i hele Europa, hvis den ikke holdes nede.

Titlen ”Mod separatismen” efterlader ingen tvivl om Savaters ståsted. Han forestiller sig ikke, at han kommer til at omvende separatister. Men han håber, at han med sine advarsler kan få tvivlere til at sætte kryds ved ikke-separatistiske partier ved valget i Catalonien på torsdag.

”Spaniens regering burde have grebet ind og sat selvstyret i Catalonien ud af kraft for længe siden. I de sidste fem år har regeringen set den anden vej og undladt at handle. Og ladet halvdelen af catalonierne, der vil bevare forholdet til Spanien, i stikken. Først efter den ulovlige uafhængighedserklæring i slutningen af oktober gjorde regeringen brug af forfatningens paragraf 155 og afsatte den catalanske separatistregering. Men det har ikke svækket separatisterne, og de har stor mulighed for at vinde valget. Og gør de det, vil de sikkert komme med en ny uafhængighedserklæring om nogle måneder,” siger han og understreger, at han er imod separatisme, men ikke nødvendigvis imod nationalisme.

”Nationalismen er uskyldig og ufarlig, når den handler om nationalfølelse eller kærlighed til sin hjemstavn. Det har vi vel alle. Jeg har det i hvert fald overfor min fødeby San Sebastian, som jeg har savnet, når jeg i perioder har boet langt fra den. Problemet er, når nationalismen bliver ekskluderende overfor andre, som vi desværre har set eksempler på i det forrige århundrede med to verdenskrige.”

Men nu er nationalismen ifølge Savater som en virus muteret til separatisme.

”Den har nået et farligt stadie i Catalonien, fordi den har forgiftet tilværelsen for den halvdel af catalonierne, der ikke vil skilles fra Spanien. Det er den form for separatisme, jeg forsøger at advare imod,” siger Fernando Savater, der selv har været offer for separatisme i sit baskiske hjemegn, da han i flere år måtte passes på af to livvagter efter at have modtaget dødstrusler fra terrorgruppen ETA.

”Netop som jeg troede, at uhyret var nedkæmpet i Baskerlandet, så dukker det op i Catalonien i form af en narcissistisk separatisme, der ikke respekterer pluralismen og kun ser Spanien som en fjende. Og derfor følte jeg mig nødsaget til at markere min modstand.”

I sin bog lægger Fernando Savater ikke fingrene imellem og kalder separatismen for farlig, giftig, antidemokratisk, antisocial, reaktionær og til skade for økonomien og politisk stabilitet. Han mener også, den er fremmedhadsk, fordi den har splittet befolkningen i to lejre og bruger propaganda i de separatistisk dominerede massemedier og indoktrinering på uddannelsesinstitutionerne til at lægge ikke-separatisterne for had.

”Denne følelse af udstødthed og af at have mistet sine landsmænd giver mange cataloniere et traume og gør dem frustrerede og bitre,” mener han.

”Hvis der ikke tages forholdsregler, og hvis ingen tør bruge lovene til at standse separatisterne, vil de fortsætte deres fremmarch. I den forstand er jeg ikke optimistisk,” siger Fernando Savater og tilføjer:

”Hvis separatisterne i Catalonien får presset centralregeringen til at give dem lov til at afholde en lovlig folkeafstemning, så vil separatisterne i Baskerlandet stille samme krav dagen efter. De venter blot på, at catalonierne skal bane vejen for dem. Og vinder separatisterne afstemningerne, er det klart, at Spanien vil gå i opløsning.”

Han advarer også mod, at separatismen kan smitte andre lande i Europa.

”På Korsika har nationalister og separatister for nylig vundet valget. I Norditalien, i Bayern, i Belgien vinder de frem, for ikke at tale om alle de højreekstreme partier med populistisk tilsnit, der er dukket op i Europa i de senere år. Forskellen er, at mens alle disse bevægelser og partier får opbakning fra den yderste højrefløj, så har den catalanske separatisme eller i hvert fald en del af den udseende af at være progressiv og venstreorienteret,” siger Fernando Savater.

”Jeg håber, at alle EU-landene vil fortsætte med at forsvare Spaniens enhed imod separatisternes forsøg på at skabe splittelse. For man skal huske på, at den civile konfrontation i Spanien i det forrige århundrede (den spanske borgerkrig fra 1936-39, red.) var en slags generalprøve på den enorme og blodige tragedie, der senere overgik Europa.”