Prøv avisen

Spansk prinsesse på anklagebænken: Risikerer otte års fængsel

Cristina af Borbón og manden, Iñaki Urdangarin , i 2010, mens de endnu kunne kalde sig hertuginde og hertug af Palma. - Foto: Attila Kisbenedek/AFP/Scanpix

Kong Felipes søster Cristina af Borbón og hendes mand, Iñaki Urdangarin, kan ende med lange fængselsstraffe for bedrageri og korruption

Det spanske kongehus har været grueligt meget igennem de senere år. Såvel rygterne om ekskong Juan Carlos' amourøse eskapader som hans elefantjagt i Botswana skadede det ellers populære monarkis omdømme betragteligt. Men siden hans søn, Felipe, overtog tronen for lidt over halvandet år siden, er kongehusets anseelse vokset så meget, at to ud af tre spaniere erklærer sig som tilhængere.

Derfor kommer retssagen mod kongens søster Cristina og hendes mand, Iñaki Urdangarin, der indledes i dag i provinsretten i Palma de Mallorca, særdeles ubelejligt.

Selvom den offentlige anklager har frafaldet kravet om fængselsstraf, risikerer Cristina alligevel et ophold bag tremmer. I et parallelt privat søgsmål kræver den uafhængige fagforening Manos Limpias (Rene Hænder), at Cristina idømmes otte års fængsel, fordi hun hjalp sin mand med at snyde det offentlige for store beløb.

Den offentlige anklager er derimod ikke i tvivl om, at det er hendes mand, der er den virkelige skurk. Han kræves idømt 19 års fængsel for en række korruptionsforbrydelser, blandt andet bedrageri, dokumentfalsk, skattesnyd og hvidvaskning af penge. Parret har måttet sælge deres store villa i Barcelona og andre besiddelser for at kunne indfri den krævede kaution for eventuelle bødekrav på 13 millioner euro (knap 100 millioner kroner).

Sagen begyndte at rulle i 2008, da det kom frem, at den forhenværende håndboldstjerne Iñaki Urdangarin og vennen Diego Torres' fælles firma Noos havde modtaget store pengebeløb. Noos er ellers en godgørende fond, der ikke skulle indgå kommercielle aftaler. Men de to hovedpersoner er anklaget for at have misbrugt Urdan-garins medlemskab af kongefamilien til at opkræve skyhøje honorarer for konferencer og foredrag om sportslige begivenheder.

I alt skal de to anklagede via deres selskab have indkasseret mindst seks millioner euro (cirka 45 millioner kroner) fra de regionale regeringer i Valencia og Mallorca og fra bystyret i Madrid. Disse beløb er mange gange højere end markedsprisen, og desuden er der i nogle tilfælde ikke udført noget arbejde for pengene.

Prinsesse Cristina anklages for at have hjulpet sin mand med at fremstille falske fakturaer, så parret slap for at betale henholdsvis godt 180.000 euro i skat i 2007 og 155.000 euro i 2008.

Trods pres og opfordringer - både fra kongefamilien og fra det civile samfund - har Cristina ikke villet give afkald på sin arveret til den spanske trone. Hun begrunder det selv med, at det ville være det samme som at erklære sig skyldig i anklagerne. I praksis spiller det ikke den store rolle, fordi prinsessen kun er nummer seks i tronfølgen. Men det har skadet kongehusets omdømme at have en mistænkt bedrager i sin arvefølge. Kong Felipe VI har ellers gjort meget for at mindske effekten.

Kun et par måneder efter, at han overtog tronen fra faderen, Juan Carlos, der abdicerede på grund af skandalerne, fratog Felipe titlen som henholdsvis hertuginde og hertug af Palma fra søsteren og hendes mand.

De to har desuden de senere år officielt ikke længere været del af kongefamilien og kan derfor ikke deltage i officielle sammenkomster eller receptioner eller modtage apanage fra det offentlige.

Retssagen mod Cristina og hendes mand samt 16 andre anklagede, deriblandt den tidligere regionalpræsident for Mallorca og de andre baleariske øer Jaume Matas, ventes at vare seks måneder. Alle ser frem mod den 30. juni, hvor de tre dommere skal afsige dommen, der for første gang i Spaniens historie kan sende en prinsesse bag tremmer.