Spanske thalidomid-ofre kræver millionerstatning

Med 50 års forsinkelse er det lykkedes for spanske ofre for medikamentet thalidomid at indlede en erstatningssag mod den tyske producent Grünenthal

Et thalidomid-offer holder et flag under retsag imod det tyske firma Grünenthal den 14. oktober 2013.
Et thalidomid-offer holder et flag under retsag imod det tyske firma Grünenthal den 14. oktober 2013. Foto: ZIPI Denmark.

Efter at firmaet har afslået at give dem livslang pension ligesom de tyske ofre har fået det siden 1971 kræver de 186 spaniere en erstatning på 204 millioner euro (1,5 milliarder kroner).

Det har været en lang sej kamp for de spanske ofre. Først i 2010 ville den spanske stat erkende, at op imod 3000 spaniere var blevet mere eller mindre invalide, fordi deres mødre havde taget thalido-mid under svangerskabet. Medicinen, der angiveligt dæmpede gravides morgenkvalme, kom på markedet i 1957. Men den viste sig at forårsage svære misdannelser hos fostrene, når medikamentet var taget mellem den 14. og den 50. dag i svangerskabet. Selvom Grünenthal fjernede thalidomid fra det tyske marked i 1961, kunne det fortsat købes under andet navn i en årrække i flere lande, heriblandt Spanien.

Mine arme er kortere end normalt, jeg har nedsat hørelse, og min bugspytkirtel fungerer dårligt. Når en person ikke har arme eller ben, kan han ikke arbejde, og desuden har han brug for hjælp til alle mulige aktiviteter. I Tyskland har ofrene fået en livslang pension, og det kræver vi også, siger Rafael Basterrechea, næstformand i den spanske forening for thalidomid-ofre Avite, til dagbladet El País.

Foreningen skønner, at op imod 50.000 børn i hele verden blev født med misdannelser i 1950erne og 1960erne, heraf mellem 2000 og 3000 i Spanien. Mange af børnene døde tidligt, og i dag skønnes der at være færre end 10.000 thalidomid-ofre i live i verden.

Siden 2010 har foreningen holdt tre møder med producenten i forsøget på at nå frem til en aftale. Men firmaet ville højst betale en erstatning på knap en million kroner om året til foreningen. Det afslog Avite og anlagde i maj i år erstatningssagen, som nu er indledt ved en byretsdomstol i Madrid. I den forbindelse udsendte Grünenthal en pressemeddelelse, hvori firmaet beklagede den tragedie, thalidomid havde forvoldt, og som altid vil være en del af firmaets historie. Firmaet erklærede desuden, at det havde været åbent for en dialog med foreningen, men at den havde afslået dets tilbud.

Sidste år udsendte Grünenthal en generel undskyldning til alle verdens ofre for thalidomid.