Prøv avisen
Nyheds-analyse

Speget spil om magten i Italien

Silvio Berlusconi, den 81-årige leder af Forza Italia, mistede mange stemmer ved valget, men ser alligevel ud til at have en stor og måske afgørende indflydelse på udviklingen, som den tredobbelte premierminister har haft det i de fleste af de seneste 25 år. Foto: Gregorio Borgia/Ritzau Scanpix

Populistiske partier var på vej til at danne regering, men ser ud til at fortryde, og i kulissen spøger Silvio Berlusconi

Forhandlingerne mellem de to EU-kritiske protestpartier, der vandt valget for godt to måneder siden i Italien, fortsætter, men troen på, at det vil ende med en ny regering, daler. Femstjernebevægelsen M5S og Lega har svært ved at blive enige om vigtige politiske mærkesager og tilsyneladende endnu sværere ved at finde navnet på en premierminister.

Så mens resten af Europa mandag aften troede og rustede sig til, at eurozonens tredjestørste økonomi ville få en finansielt løssluppen ledelse, så kunne italienerne konstatere, at den regering i hvert fald ikke kommer lige nu – og måske aldrig. Der lød nye toner fra Lega-partiets leder, Matteo Salvini, der ikke længere spillede så meget op til et regeringssamarbejde, som talte det ned.

Og det er en gammel kending i italiensk politik, der får skylden. Silvio Berlusconi, den 81-årige leder af Forza Italia, mistede mange stemmer ved valget, men ser alligevel ud til at have en stor og måske afgørende indflydelse på udviklingen, som den tredobbelte premierminister har haft det i de fleste af de seneste 25 år.

Ved valget blev protestpartiet M5S med Luigi di Maio i spidsen det største parti med 33 procent af stemmerne, mens en koalition af højrepartier, Lega, Berlusconis Forza Italia og det lille Fratello d’Italia, fik 37 procent tilsammen. Alle krævede retten til at regere, og Italiens præsident, Sergio Mattarella, har på skift givet dem mandat til at forsøge, men den naturlige partner for begge sider, det detroniserede socialdemokratiske regeringsparti Partido Democratico, PD, har afvist at samarbejde med nogle af dem og forbeholder sig retten til at være i opposition.

M5S og Lega har flertal sammen, men Matteo Salvini krævede indtil for en uge siden, at ethvert samarbejde skulle inkludere resten af højrekoalitionen, som han havde svoret ed med før valget. Det ville altså også sige Silvio Berlusconi, og dét kan og vil Femstjernebevægelsen ikke acceptere. Mediemogulen står om nogen for det gamle politiske system, som den vil gøre op med.

Noget overraskende gav samme Berlusconi i sidste uge så Salvini grønt lys til at forsøge alene, og siden har Lega og femstjernerne forhandlet om et program for dét, de kalder ”forandringernes regering”.

Silvio Berlusconi har ofte udtalt sig meget nedladende om Femstjernebevægelsen. Blandt andet har han sagt, at han ville sætte dem til at gøre toiletter rene i sine virksomheder, hvis det stod til ham. Så kommentatorer som den meget skarpe Marco Travaglio fra dagbladet Il Fatto Quotidiano har undret sig over, hvorfor Berlusconi pludselig slap Salvini og Lega fri fra højreblokken. ”Der er noget, vi ikke får at vide,” som Travaglio sagde.

Men stort set samtidig kom den uventede meddelelse om, at en domstol havde erklæret Berlusconi valgbar igen før tid. Efter en fængselsdom for skattesnyd, som han afsonede med samfundstjeneste på et plejehjem, kunne han ikke længere stille op til offentligt embede. Det kan han nu igen, og måske hænger alt sammen.

I hvert fald havde Matteo Salvini et møde med Berlusconi søndag, inden han mødtes med præsident Mattarella. Bagefter kom Lega-lederen med en pessimistisk erklæring om, at det så ”meget svært” ud. En af hans topfolk erklærede samtidig, at de var ”tættere på et valg” end på at danne regering.

I meningsmålingerne står Lega til at gå kraftigt frem igen, og var der valg i morgen, ville højrekoalitionen sandsynligvis vinde og regere alene.

”Så Salvini kunne blive leder af regeringen med Berlusconi som udenrigsminister, og det er hans drøm lige nu,” som chefredaktør Paolo Marron skriver i netavisen Lettera43.

Men de forhandler altså stadig om den regering, som store dele af det europæiske system frygter.

”Barbarerne står ikke udenfor Roms porte. De er indenfor murene,” hed det i en kommentar i Financial Times mandag. De mange valgløfter fra de to partier som lavere skatter, borgerløn til de fattige og lavere pensionsalder vil koste op mod 745 milliarder kroner og forøge underskuddet på statens finanser kraftigt i et land, der i forvejen har en gæld på 132 procent af BNP.

De to partier vil genforhandle budgetvilkårene med EU, og især Lega forlanger, at Italien får lov til at bestemme i højere grad selv. Dét er et af de punkter, der volder problemer lige nu i forhandlingerne. Et andet er spørgsmålet om migranter, hvor Lega vil have kontrollen over politikken og sende op mod 200.000 migranter uden lovligt ophold ud af landet med det samme. De er uenige på mange punkter, også i spørgsmålet om store offentlige investeringer, hvor M5S siger nej, og ikke mindst i spørgsmålet om, hvem der skal lede en regering.

Salvini har nu gjort flere af punkterne til kabinetsspørgsmål, som gør det mere sandsynligt, at forhandlingerne kan ende med at bryde sammen.

Sker dét, vil præsident Mattarella nok udpege en midlertidig regering, der kan sidde, indtil der kan afholdes nyt valg. I sidste end vil det måske også passe femstjernerne bedre. Mange af deres vælgere hælder nemlig til venstre og har protesteret voldsomt mod forhandlingerne med Lega på de sociale medier.