Spøgelsesbyer ti år efter tsunami i Japan

For ti år siden blev Japan ramt af en tsunami efter et jordskælv. Byer blev skyllet væk, og et stort oprydningsarbejde er i gang ved Fukushima-atomkraftværket.

Den samme vej i byen Tomioka i Fukushima præfekturet i Japan i henholdsvis 2012 og 2021. Byen lå indenfor den 20 kilometer store evakueringszone. Befolkningen kan nu igen vende tilbage til Tomioka.
Den samme vej i byen Tomioka i Fukushima præfekturet i Japan i henholdsvis 2012 og 2021. Byen lå indenfor den 20 kilometer store evakueringszone. Befolkningen kan nu igen vende tilbage til Tomioka. Foto: Unknown/Ritzau Scanpix.

Den 11. marts 2011 ramte en tredobbelt katastrofe Japan.

Først kom det kraftigste jordskælv målt i landet. I kølvandet på jordskælvet kom en tsunami. Tsunamien fik strømmen til at gå på atomkraftværket i Fukushima, og tre reaktorer nedsmeltede.

Men hvad er der sket i de ti år siden katastrofen i Japan?

Asger Røjle Christensen er journalist, oplægsholder og rejseleder og har i mange år boet i Japan. Han er forfatter til bogen "Fukushima - Den dramatiske beretning om et herligt sted i Japan".

Her er han med til at give nogle svar på nogle af spørgsmålene ti år efter katastrofen:

* Hvordan ser japanerne på atomkraft i dag?

Efter ulykken blev der indført større krav til atomkraftværkerne, som betød, at man lukkede alle ned, indtil de mødte standarderne.

I dag er kun ni ud af landets 52 atomreaktorer godkendt. Atomkraft udgør nu kun en lille del af Japans elnet.

Den japanske regerings mål er, at atomkraft i 2030 udgør 22 procent af elnettet, ligesom det gjorde før ulykken. Det mener Asger Røjle Christensen er urealistisk.

- Man kommer ikke op på noget, der ligner det. Så skal man også etablere nye atomkraftværker, og hvor kan man blive enige om det, hvilke lokalområder vil acceptere det? Det er svært at se.

Undersøgelser har klarlagt, at Tepco, som drev værket, bærer en stor del af skylden. Atomulykken ville formentligt ikke være sket, hvis der ikke var sparet på sikkerhedsforanstaltningerne.

Tepco skal betale erstatning. Som firma kan de ikke betale, så det gør den japanske stat reelt set.

* Hvordan ser områderne, der blev ramt af tsunamien, ud i dag?

Det er forskelligt fra by til by i Fukushima-regionen, men flere er stadig spøgelsesbyer. Her er meget få mennesker flyttet tilbage, de fleste er ældre par.

- Så når man går rundt i de her byer, kan man se, at der hænger noget vasketøj her og noget vasketøj der. Så der er nogen, der er flyttet hjem, fortæller Asger Røjle Christensen.

Man har haft gang i en stor oprydning for at sikre området. Der er gravet tusindvis af sække med jord op af frygt for radioaktiv stråling.

Man har vasket alle bygninger, træer og planter for at få strålingen ned på det normale niveau. Den er nu ikke længere alarmerende.

Regionerne nord for Fukushima, Iwate og Miyagi, er blevet meget hårdere ramt af tsunamien. Flere lavtliggende byer er stort set skyllet væk af havet. De fleste af dødsfaldene skete også her.

Nogle steder har man genopbygget byen længere oppe i bakkerne, selv om der stadig var noget tilbage. Det har været for farligt at vende tilbage til det oprindelige.

* Er de evakuerede vendt tilbage til Fukushima-området?

De fleste af dem, der blev evakueret, kan vende hjem. Men mange har ladet være.

Unge flyttede i forvejen væk. Andre havde allerede fundet nye hjem, inden de kunne komme tilbage.

Ifølge Asger Røjle Christensen er der også en mistro, som myndighederne skabte efter ulykken.

- Der gik adskillige uger, før myndighederne overhovedet begyndte at bruge det farlige ord "nedsmeltning". Man pakkede det ind og kaldte det alt muligt andet, fordi man var bange for, at der gik panik i alt for mange mennesker.

Der var en udbredt opfattelse af, at man ikke fik det hele at vide. Den skepsis eksisterer stadig til en vis grad.

* Har katastrofen betydning for OL i Tokyo?

Da Japan i 2013 blev valgt som vært for OL, blev mange vrede over, at premierminister Shinzo Abe forsikrede, at atomulykken var under kontrol.

I dag har katastrofen ingen betydning for afholdelsen af OL. Men når den olympiske ild er på vej til Tokyo, bæres den igennem Fukushima.

/ritzau/